Rob's web

Goede en slechte voedsel combinaties

Home - Voedingsleer - Dieëten - Goede en slechte voedsel combinaties


Het ongebreideld combineren van voeding leidt tot veel problemen tijdens de vertering van je maaltijd. De specifieke maagsappen die worden vrijgemaakt voor de vertering van bijvoorbeeld eiwitten botst met andere sappen. Het is daarom raadzaam de onderstaande informatie eens goed te lezen zodat je misschien een oorzaak vindt voor ongemakken als maagzuur en winderingheid.

De kennis van het combineren van verschillende voedselsoorten. In onze westerse wereld is deze wetenschap zo goed als onbekend. Maar in de oosterse wereld is deze filosofie een begrip voor beoefenaars van het Taoïsme ( Yin en Yang ). Vergeleken met de taoïstische ideeën over evenwicht, is de westerse opvatting van een 'uitgebalanceerd' dieet zeer eenvoudig en oppervlakkig. Westerse doktoren raden iedereen aan bij iedere maaltijd 'van alles een beetje te nemen', waarbij dan ongelijksoortige ingrediënten als vlees, melk, zetmeel, vet en suiker door elkaar gehusseld worden. Een dergelijke combinatie is te vergelijken met het gieten van een combinatie van benzine, olie, alcohol en suiker in de tank van een auto. Dit mengsel zal niet erg efficiënt branden, er zal weinig vermogen uit voortkomen en het zal de motor al gauw zo ernstig verstoppen dat de hele machine geleidelijk tot stilstand komt.

Iedereen kan nagaan wat er gebeurt als men eiwitten en zetmeel tegelijk inslikt. Zure en alkalische sappen worden gelijktijdig afgescheiden als respons op de binnenkomende eiwitten en zetmeel. Deze 2 neutraliseren elkaar direct en laten vervolgens een waterige oplossing in de maag achter die noch de eiwitten, noch het zetmeel goed kan doen verteren. In plaats daarvan gaan de eiwitten bederven en begint het zetmeel te gisten tengevolge van de voortdurende aanwezigheid van bacteriën in het spijsverteringskanaal.

Dit proces van bederf en gisting is de voornaamste oorzaak van allerlei ellende met de spijsvertering, waaronder winderigheid (beleefd Nederlands voor scheten), het zuur, krampen, gezwollenheid, verstopping, smerige ontlasting, bloedende aambeien, colitis, enz.

Goede combinaties Slechte combinaties

Koolhydraten - Halfzuur fruit (appel, peer, perzik, abrikoos, pruim)
Koolhydraten - Vetten
Koolhydraten - Groente
Eiwit - Groente
Eiwit - Halfzuur fruit (appel, peer, perzik, abrikoos, pruim)

Koolhydraten - Zuivel
Koolhydraten - Zuren en zure fruitsoorten (tomaat, citrus, azijn)
Eiwit - Vetten
Eiwit - Zuivel
Eiwit - Koolhydraten
Eiwit - Zuren en zure fruitsoorten (tomaat, citrus, azijn)