Rob's web

Voedselgewoontes

Home - Voedingsleer - Dieëten - Voedselgewoontes


1 Biologische voeding

Bij een aanvang van een verbeterd voedselpatroon dient men vooraleerst over te stappen op biologische voeding. Wanneer hiervoor de financiele middelen ontbreken moet men bedenken dat

 1. biologisch voedsel niet zo duur is als het lijkt.
 2. een gezonder voedselpatroon goedkoper is wanneer men bedenkt dat brood, koek, snoep ed. ook in de reguliere voedingsmiddelenindustrie duurder is dan natuurlijk en onbewerkt voedsel, en het eventueel zelf maken vaak goedkoper is dan het kant en klaar kopen.
 3. soorten voedsel altijd goedkoper/duurder is. Sperciebonen bv. zijn altijd duurder dan bv. winterpeen, maar net zo gezond.
 4. biologisch voedsel bijdraagt aan besparing op ziektekosten en allerlei (financieel) voordeel in ons dagelijks leven en carriere heeft.
 5. het prijsverschil tussen biologisch voedsel en de horeca (die zelden biologisch voedsel of drank aanbiedt) aanzienlijk is.
 6. ook in de biologische winkels prijsverschillen, tijdelijke aanbiedingen en bijna over de houdbaarheidsgrens-produkten kent, die vaak goedkoper worden aangeboden, zodat een klant die een beetje de moeite neemt vaak rake bedragen weet te besparen.

Een ander probleem kan zijn de bereikbaarheid of aanwezigheid van biologische winkels in de woon- of leefomgeving. Wanneer men in de stad woont zijn er meestal wel een of meerdere biologische winkels in de buurt, maar men dient zich te realiseren dat meer moeite doen voor zoiets belangrijks en fundamenteels als voeding met zich meebrengt dat men

 1. wanneer gekozen wordt voor lichamelijk vervoer dit het (grote) voordeel van lichaamsbeweging inhoudt.
 2. secuurder in zijn keuze en nuttiging van zijn voedsel wordt.
 3. men inspeelt op het natuurlijk ritme waarin men in deze maatschappij zo danig gestoort is omdat we de essentiele basis van alle leven in de natuur nabootsen, nl. het overdag jagen op en zoeken naar voedsel. Enkele van de gevolgen hiervan zijn bv. de door meer lichaamsbeweging verbeterde spijsvertering en meer frisse lucht, maar ook: geen hang meer naar allerlei onzinnige tussendoortjes en een krachtiger lichaam welke allemaal op zich weer weldadige gevolgen hebben op ons functioneren en welbevinden, en de geestelijke weg opent naar inzicht in een beter leven op aarde.
 4. Men leert om te gaan met tekorten, ipv. overstelpt te zijn met overvloed. In plaats van verslaafd en afhankelijk te zijn van allerlei nodeloze zaken, en een angst te handhaven voor het lege niets, leert men dat dat gemis van tijdelijke aard is en die leegte juist de bron is van een overvloed die die van de supermarkt overtreft, en vrij te zijn van de lasten die het eeuwig opnieuw moeten bevredigen van lusten welke niet bijdragen aan onze welvaart, met zich meebrengt. Dan is er nog het ongeloof dat biologisch geteelt voedsel gezonder en lekkerder is dan het gangbare. Al ons voedsel bestaat uit dode materie maw. is dus eens levend geweest.

Dat leven kende natuurlijk net als wij heden een bepaalde gezondheidstoestand: hoe is het op zijn beurd weer gevoedt, waar leefde het en hoe sterk of vatbaar voor ziektes was het? Ervan uitgaand dat je nooit gezonder van voedsel wordt dan de gezondheidstoestand en conditie van dat voedsel toen het nog ademde, en daar mogen we gerust van uitgaan, en dat het winstoogmerk van de fabrikant belangrijker voor hem is dan de gezondheid van zijn klanten, en wetende dat de smaak van de klant afhankelijk is van wat hij in het verleden nuttigde, en niet van de objectieve smaak van het produkt, mogen we concluderen dat de biologische winkel gezonder en voedzamer eten verkoopt dan pakweg een Albert Heyn. fgezien van de betere smaak.

2 Niets eten

Het begin van alle verbetering in de voedselproblematiek van de westerse mens en de basis van alle filosofieen omtrent gezond eten is, naast het overgaan op biologisch eten: niets eten. Ons volgepropte lichaam heeft nog zoveel nutrieenten afkomstig van voedsel in zich dat we gerust ervan uit mogen gaan dat een periode zonder eten (dit kan zijn enkele dagen, maar ook een dagdeel of zelfs enkele uren) de enige juiste basis is voor een gezondere voedselgewoonte. Omdat de kennis over gezond eten van de gemiddelde westerling niet verder gaat dan vet en zoet te vermijden (wat op zich een juiste basistheorie is) en totaal tekort schiet als het gaat om de vraag wat dan wel gezond voeder is, is het voor de leek op het gebied van de voedselkennis zo belangrijk om alles wat hij ooit geleerd en gehoord heeft over vitamines, mineralen en vetten te vergeten en in acht te nemen dat het begin van een juist voedselpatroon is: geen voedsel.

Ons verwende lichaam protesteert natuurlijk wanneer wij het ipv. het dagelijks eten dat wij het geven plotseling niets te eten krijgt, maar wij moeten ons realiseren dat we ondanks die rammelende maag en dat slappe gevoel puur voedselkundig gezien nog niets tekort komen. Tegelijkertijd geven we ons spijsverteringssysteem de rust waar het zo naar snakt, zodat we een heleboel energie besparen en ons na verloop van tijd danig fitter gaan voelen.

Maar ook zal ons lichaam zichzelf blijven reinigen nu er geen 'vuil' in de vorm van (overtollig) voedsel meer binnenkomt, zodat we bv. aan onze huid zullen gaan zien dat deze er mooier en jonger uit gaat zien. Maar bovenal zullen we onze gevoeligheid voor eten gaan verscherpen: het voedsel dat we (na een bep. tijd) tot ons nemen lijkt sterker van smaak, en omdat onze maag krimpt hebben we er minder van nodig om toch voldaan te worden, wat onze 'vraatzucht' uit het verleden teniet doet en tal van voordelen, voor ons lichaam alsook voor onze portemonnee, met zich meebrengt. Deze gewenning aan een nieuw voedselpatroon is het belangrijkste dat we voor ogen dienen te houden wanneer we iets over de samenhang van ons lichaam en haar eigenschappen en onze geest willen leren. Gezondheid is niets meer dan bewustzijn van de illusionaire aard van een heleboel seinen en impulsen die het lichaam -welke op zichzelf een geestelijk aspect heeft- ons geeft, maw. wanneer u stopt met snoepen, zal uw trek in snoep toenemen (ervan uitgaand dat die trek een impuls van het lichaam is), maar niet werkelijk bijdragen tot herstel van het lichaam.

Nu nog kokhalst u bij de gedachte van musli gekookt in water, zonder suiker en melk en boter, maar dit is een illusionaire reactie. In werkelijkheid, als u 'door de zure appel heenbijt' en met kleine beetjes begint en uw lichaam laat wennen aan dit wat spartaans maar oer-gezond eten zult u na een tijdje juist honger krijgen bij de geur van gekookte graanvlokken en vruchten met allerlei heerlijke nootjes en zaden.

In feite begint u elke dag (na een nacht te hebben gevast) opnieuw met eten. Uw eerste maal is daarom zo belangrijk, omdat uw verdere behoeftes aan eten die dag gebaseert is op wat u die eerste maaltijd at. Wanneer u 's-ochtends al begint met een maaltijd vol dierlijk vet en geraffineerd voedsel, zult u bij uw tweede maal nog meer vet en zoet willen eten om geen hongergevoel over te houden.

Maar wanneer uw eerste maal bestaat uit plantaardig en onbewerkt voedsel ('t pletten en koken van graankorrels hier even niet als voedselverwerking gezien) zoals in water gekookte musli, zult u naast de vele voordelen van een prop waterige biologische musli in uw maag ipv. bijv. een prop (droge) wit brood met boter, vlees, kaas en jam met suiker of chocoladehagelslag, en dit alles van de gangbare voedselindustrie dus met weet-ik-wat-voor giften, kleurstoffen, concerveringsmiddelen, smaakversterkers, broodverbeteraars, hormonen, ziektes en god-weet-wat-nog-meer, ook nog eens veel meer genieten van veel minder (biologische) broodjes lekkers of koek, snoep en taart.

U bent begonnen met het verworden tot de mens, die de natuur in petto had, toen zij u schiep, niet tot die, die de cultuur en haar meelopers in gedachten heeft!

3 Plantaardig-, dierlijk- en geraffineerd voedsel

Plantaardig voedsel is oa.: granen, (peul)vruchten, groenten. Dierlijk voedsel is vlees, vis en zuivel zoals melk, eieren maar ook kaas, joghurt enz. Geraffineerd voedsel is om. witte rijst, wit brood en koek en gebak en suiker. Om goed overzicht te hebben op de overvloed aan voedselaanbod kunt u het gemakkelijkst deze drie categorieen aanhouden. Gezond eten is plantaardig eten aangevuld met een beetje dierlijk en zo weinig mogelijk geraffineerd. Suiker neemt een aparte plaats in, omdat deze zeer geraffineerd is, en dient het liefst helemaal vermeden te worden. Dit houdt in dat u de meeste produkten in de supermarkt kunt laten staan, alleen al omdat bijna overal suiker in is verwerkt, tot zelfs de groente en de soepen toe!

Het probleem met suiker is dat omdat ze zeer geconcentreerde plantendelen zijn, ze zeer verslavend is. De mate van verslaving kunt u zelf ervaren wanneer u twee of drie dagen geen korrel suiker tot u neemt (en dus ook geen produkten met suiker erin). Honing, allerlei moutstropen en vruchtensuiker (vruchten en siropen) mag, maar met mate. U zult dan merken -mits u altijd gewoon suiker nuttigde, natuurlijk- dat u, net als een drugsverslaafde, ontwenningsverschijnselen krijgt. Uw spieren worden slap en u denkt en fantaseert de hele tijd over de produkten met suiker, die u gewoonlijk snoept, terwijl de honing of vruchten zoeter gaan smaken dan voorheen.

Zou iemand die van kindsbeen af met suiker verslaafd is gemaakt (mama, mag ik een ijsje?) op volwassen leeftijd plotseling stoppen met (witte of bruine, want daar is bijna geen verschil tussen) kristalsuiker, dan zal de persoon in kwestie er tot vijf jaar over doen eer hij het verlangen naar het witte goedje niet meer kent, zo schadelijk is het dat miljoenen moeders over de hele wereld hun kinderen onbekommerd en onbewust van het kwaad de smaak, spijsvertering, spieren en botten, uithoudingsvermogen en gebit van hun kroost voor het leven verpesten. Suikerziekte maakt blind en sommige kinderen lijden door suiker aan overactiviteit wat kan bijdragen aan a-sociaal en zelfs crimineel gedrag.

Maar voor alle gebruikers van suiker geldt dat hun energiehuishouding in de war raakt- ze dus minder sportief kunnen presteren en dus minder zin hebben in lichamelijke activiteiten. Dat ze er vet van worden is nog maar bijzaak. De hoofdzaak is dat suiker en vet ons afkerig maakt van neutraal smakend voedsel als graanvlokken geweekt of gekookt in water, of rauw. Terwijl die graanvlokken of musli op hun beurt weer onze behoefte aan vet, zoet en geraffineerd voedsel verminderen doet.

U bevredigd maw. dus niet zozeer uw behoefte aan vet en suiker met een slaatje of gebakje, maar legt telkens weer de basis voor een nieuw verlangen ernaar de volgende keer! Vet en dierlijk voedsel idemdito. Wanneer u uw maag vult met een prop plantaardig voer, wanneer u het gewend was dat daar vlees of boter (rijkelijk) in vermengt was, en zout, zal uw buik protesteren en u zult fantaseren over vette voeding. U zult nu begrijpen waarom het voor de meeste mensen zo moeilijk is om gezonder te gaan eten, omdat ze aan drie zaken verslaafd zijn: aan suiker en zoet, aan vet en dierlijk, en aan wit en geraffineerd voer, of eigenlijk zelfs aan vier: gebakken voeder! Een gemiddelde junk is maar aan een drug verslaafd!

4 Gewenning en ontwenning

In feite is alles verslavend. Eetgewoonten, maar ook leefgewoonten: drugs, suiker, vet, koffie maar ook aardappels, warmte, kou, lichamelijke activiteit (herstellingsvermogen), spanning, afleiding, gemakzucht, geborgenheid, menselijke omgang en roken en zelfs sex of kleuren gewaarworden.

Allen veroorzaken bij onthouding ontwenningsverschijnselen als fantaseren, gemis, geirriteerdheid, onlustgevoelens, depressie en drang tot herhalen, moeten in steeds grotere dosis worden toegedient om hetzelfde effect te verkrijgen en hebben net als drugs bij een teveel een negatieve werking op ons. Deze verslaving is tot stand gekomen door het herhalen van de gewoonte en hangt nauw samen met ons herinneringsvermogen, en heeft dus een ritme. Om nu deze gewoonte te ontwennen, moeten we inspelen en anticiperen op dit ritme, teneinde zo weinig mogelijk last te hebben van ontwenningsverschijnselen en de kans op slagen zo hoog mogelijk te maken. We hebben er jaren over gedaan om de verslaving op te bouwen en moeten niet gek staan te kijken wanneer het ook weer jaren duurt om er vanaf te geraken!

Kenmerkend voor verslavende middelen is dat ze allen wanneer ze voor de eerste maal worden toegediend een afkeer opwekken. Zo wordt iemand van zijn eerste sigaret doodziek en heeft suiker (we zijn het allemaal weliswaar vergeten) in het begin een plastic-achtige, lege smaak. (Dit kunnen we constateren wanneer we een hele lange tijd -drie jaar minimaal- geen suiker nuttigen. De verslaving is dan voor het overgrote deel opgeheven en voor het lichaam wordt dan de situatie nagebootst van voordat uw ouders u suiker gaven. Het werkt slechts een hap -de eerste- maar het werkt. De suiker smaakt vies en heeft niet die volle, rijke smaak van bijvoorbeeld honing of tarwemoutstroop).

De eerste keer of keren genieten we niet van het verslavend middel en het middel werkt dan ook niet verslavend. De verslaving treedt pas in als we voor langere tijd de stof tot ons nemen. Tegelijkertijd ervaren we dan een prettig gevoel bij inname van het verslavende middel, welke we weer 'aflossen' met gemis en onlustgevoelens (afkickverschijnselen) bij onthouding. Bij een geleidelijk afbouwen van de dosis (en dit kan ook met horten en stoten -dus terugvallen in oud gebruik- geschieden, zolang er maar steeds gemiddeld iets verminderd wordt ten opzichte van het begin en kan jaren in beslag nemen -net zolang als we erover deden om zo verslaafd te worden als we nu zijn) en wanneer er een balans is gevonden tussen de hevigheid van de afkickverschijnselen en het gebruik en verlangen naar de stof is het doel al haast onontkoombaar. Dat doel is een krachtiger en evenrediger menszijn. Discipline kun je jezelf aanwennen!

5 Gezonder gaan eten

Wat heel sterk naar voren komt wanneer ik de voedselproblematiek van de mensen om me heen en mezelf overzie is het verslavings- of gewenningseffect en (vooral) de onwetendheid van die mensen omtrent deze reactie van hun eigen lichaam. Ze schijnen niet door te hebben dat verbetering van de voedselgewoontes (dus gezonder gaan eten) gepaard gaat met ontwenningsverschijnselen (zoals bij de roker die stopt) -nuja, ze weten meestal wel dat niet lekker eten of snoepen moeilijk is, maar dat (net zoals bij die roker die stopt) die onwelgevoelens en dat gemis op den lange duur steeds minder worden, om op het laatst (zoals bij veel rokers) misselijk te worden alleen al bij de gedachten aan hetgeen, waar ze vroeger (dachten dat ze) niet zonder konden en er veel te veel tijd, geld en moeite aan besteedden.

Sommige denken zelfs, dat hun lichaam (door lustgevoelens) laat weten wat het nodig heeft en bij negatie door onlustgevoelens laat weten dat het iets tekort komt! Indien zij wisten, wat die roker die stopt weet, zou het hen gewis veel makkelijker vallen hun voedselpatroon te verbeteren!

Maar wat is dan gezond voedsel concreet? Nu, gezond voedsel is voedsel, dat niet bijdraagt aan onze hang naar ongezond voedsel.

Nu hoor ik u reeds vragen: 'Wat is dan ongezond voedsel?'

Ongezond -althans een mooie richtlijn- is alles wat de mens duizend of tweeduizend jaar geleden niet at. Ongezond is ook: brood. Waarom en wanneer is brood ongezond? a: omdat het bijna nooit zonder ongezonde levensmiddelen gegeten wordt. Of eigenlijk: omdat het bijna nooit zonder voedsel dat bij overmaat ongezond is gegeten wordt. b: omdat brood gebakken wordt en c: omdat er zout, gist, vet en soms broodverbeteraars en kleurstof in zit. Vergeleken bij de pure graankorrel is brood ongezond en overbodig voedsel.

Wanneer u begint met dagelijks uw ontbijt tot in water gekookte musli (geplette graankorrels, gedroogte vruchten, zaden en noten) zonder melk of zoetigheid te beperken, kunt u gerust later die ochtend of tussen de middag belegd brood eten, want die musli-basis zorgt ervoor, dat

 1. het nodige vocht in uw voedsel aanwezig is.
 2. de volle graankorrel en al haar goeds in uw lichaam komt.
 3. uw behoefte aan vet, zoet en bewerkt voedsel minder wordt, omdat u gevoeliger voor dit voedsel wordt, en u er zodoende minder van nodig heeft om er bevredigd van te geraken.
 4. de stoelgang bevordert wordt.

Beter is het, de hele dag (naast de warme maaltijd, die allerlei andere gezonde ingredienten in zich bergt) deze musli te eten, maar wanneer u de hele dag gewoon zou eten waar u trek in heeft zal de positieve en herstellende werking van dit eenvoudig (en goedkoop) ontbijt een positieve invloed hebben op hetgeen en vooral de hoeveelheid dat u later die dag wilt eten. Begin die dag niet met eerst belegd brood met suiker en dierlijk voedsel, om daarna ongezoete musli te eten, want dat lust u dan niet meer, maar andersom.

Dus als u wilt stoppen met snoepen is musli een uitgelezen medicijn. Probeer dan het eten van snoep of vet zo lang mogelijk uit te stellen (tot bijvoorbeeld na de middag- of avondmaaltijd, het dessert). Weet, dat u niet dient te stoppen met snoepen maar te minderen, en dat allerlei zoete alternatieven voor suiker (witte en bruine) in wezen veel zoeter en rijker van smaak zijn dan die kristalsuiker, maar dat door de gewenning aan suiker de moutstropen, honing, vruchtensuikers end. veel minder smaak hebben of zelfs vies lijken.

Stopt u met geraffineerde suiker te eten, dan zal de smaak van andere, minder geraffineerde suikers en honing of vruchten zoeter en smaakvoller worden. Er gaat dus wel een tijd overheen waarin u ontwenningsverschijnselen heeft en erg zult verlangen naar de zoete smaak van kristalsuiker.

Met vet of dierlijk of ander geraffineerd voedsel zoals wit brood of witte rijst is het idemdito gesteld. U moet eens weten hoe vol en romig een plantaardig (soja-) toetje kan smaken, terwijl iemand, die altoos vla van koemelk met suiker at, gruwt van de waterige kartonsmaak ervan. Een gezonder voedselpatroon gaat dus altijd samen met een smaakverbetering en een verandering van behoeftes. Wanneer u na geruime tijd biologisch voedsel te hebben genuttigd weer uw oude voedsel zou eten (van de reguliere voedingsmiddelenindustrie en rijkelijk te verkrijgen in horeca en supermarkt) zou u meteen de arme, oppervlakkige en vieze (na-)smaak ervan opvallen en alleen nog maar dit voedsel willen hebben, wanneer u echt niet anders kan (om er dan zo weinig mogelijk van te nuttigen).

Gezonder voedsel is ook: eenvoudiger voedsel. Elke dag een warme maaltijd met wel tien of meer ingredienten (inclusief zout en kruiden) is lang niet zo gezond als regelmatig sobere maaltijden met maar twee of drie ingredienten (zonder zout, boter kruiden en/of vlees), zoals bijvoorbeeld bieten met wat groene prei en bijvoorbeeld tofu (natuurlijk niet gebakken, gezout of gekruid). Ook aan sober voedsel valt goed te wennen, en de positieve veranderingen in het lichaam zijn aanzienlijk.

6 Gezonder gaan leven

Door het gezonder eten gaan we ons beter voelen. En doordat we ons beter gaan voelen, zijn we beter bestand tegen onlustgevoelens die door een aflaten van slechte gewoontes werden opgeroepen. Zo bestaat er een vicieuze circel, of feitelijk twee: een waardoor we van lieverlee steeds ongezonder en ontevredener worden, en een, die ik hierboven beschreef en welke ons op den duur tot gezonde, gelukkiger mensen maakt en opgewassen om andere verkeerde levensgewoontes (te weinig of verkeerd bewegen, te egoistisch of opdringerig zijn) te lijf te gaan. We kunnen zelfs van de ene circel in de andere overstappen.

Wanneer we nu een gezonde maaltijd zouden nuttigen na een dag gezond en eenvoudig eten en veel beweging in de buitenlucht, met een gezondere honger dan iemand, die zijn buik al vol at met dierlijk en gerraffineerd eten en de hele dag op kantoor zitwerk verrichtte, zal deze maaltijd een veel gezonderer werking hebben dan diezelfde maaltijd voor de klerk, en nog beter smaken ook! (ook al zouden ze beiden, naar eigen zeggen, evenveel ervan genieten!)

De Nieuwe Hilterman