Rob's web

E621 Mononatriumglutaminaat

E 621

MSG betekent monosodium glutamaat, een stof die wordt gewonnen uit granen of bieten. In Oosterse landen wordt het soms het "Magische poeder uit het oosten genoemd" of Vetsin.

MSG wordt door wetenschappers gebruikt om proefdieren dik te maken voor onderzoek doeleinden.

Glutamaat (de zuurrest van glutaminezuur) komt van nature in veel voedingsmiddelen voor. Voorbeelden zijn tomaten, gefermenteerde sojaproducten, oude kaas en gistextract. Kleinere hoeveelheden zitten in paddenstoelen, Parmezaanse kaas, moedermelk, pinda's en blauwschimmelkaas. In deze (en andere) voedingsmiddelen ontstaat het vrije glutamaat als afbraakproduct van eiwitten. Oude kaas, waarin het afbraakproces van de eiwitten langer heeft geduurd, bevat meer vrij glutamaat dan jonge kaas. Hierdoor smaakt oude kaas meer "umami", oftewel "hartiger".

Mononatriumglutamaat, in de volksmond bekend als MSG is een smaak verbeterend additief met een dubieuze reputatie voor het veroorzaken van vele ziekten bij regelmatige inname. Zwaarlijvigheid, hypertensie, migraine, astma, om maar een paar te noemen, zijn aandoeningen waarmee consumenten meer dan waarschijnlijk in contact komen. Volgens studies, verdraagt naar schatting 50 procent van de bevolking MSG.

De meeste bewerkte voedingsmiddelen bevatten MSG, hetzij als direct ingrediënt of verborgen als een bijproduct. Dus verwerkte levensmiddelen of niet, het lijkt erop dat MSG is hier te blijven.

Waarom voedsel fabrikanten houden MSG

MSG misleidt de smaakpapillen en misleidt de hersenen dat we eiwitten eten, welke gezond en voedzaam voor het lichaam zijn. Niets is verder van de waarheid. Dit zout-achtige stof creëert een insuline explosie in het bloed, zelfs wanneer de bloedsuikerspiegel normaal is. De plotselinge en onverwachte afgifte van insuline in combinatie met eiwitten stimulatie zorgt voor een onverzadigbare eetlust. Het resultaat zal overeten, en geleidelijk overgewicht en tal van andere ziekten.

Bijwerkingen

Het gevaar van geisoleerde aminozuren

Eiwit bestaat uit ongeveer 20 aminozuren. Deze 20 aminozuren komen nooit alleen voor in onze voeding. Als ze apart voorkomen zijn ze chemisch samengesteld.

Zie hier waarom.