Van levensmiddelen wordt verwacht dat ze een bepaalde houdbaarheid en kwaliteit hebben. Hieronder vallen onder andere de kleur, de houdbaarheid en het uiterlijk. Door het lange bewaren kunnen enkele van deze eigenschappen geheel of gedeeltelijk verloren gaan. Om deze eigenschappen te bewaren worden zogeheten hulpstoffen of additieven toegevoegd. Het is echter niet toegestaan om gebreken aan levensmiddelen te maskeren! Deze hulpstoffen worden in diverse categoriën ingedeeld, zoals kleurstoffen, anti-oxidanten en conserveermiddelen.
Om toegepast te mogen worden, moeten additieven aan strenge eisen voldoen. De stoffen zijn/worden uitgebreid getest en gesteld kan worden dat het hier gaat om de best onderzochte stoffen in onze voeding. Additieven mogen ook niet zomaar worden toegevoegd, per additief wordt gekeken wat de mogelijke toepassingen zijn en wat de maximale dosis is die toegepast mag worden. Stoffen die veilig zijn bevonden voor de vastgestelde toepassingen kunnen een Enummer krijgen. Dit nummer is feitelijk een kwaliteitskenmerk, het geeft aan dat de stof goed is onderzocht in de gebruikte toepassing.
De definitie zegt veilig voor de gebruikte toepassing. Niet alle stoffen zijn even veilig, sommige zijn ook omstreden. Helaas is het soms echter noodzakelijk om die stoffen te gebruiken. Sommige conserveermiddelen (zoals benzoëzuur, E210) zijn omstreden. Benzoëzuur is weliswaar een natuurlijke stof (cranberries bevatten van nature meer dan volgens de norm toegestaan zou zijn!), maar is niet volledig veilig. Het is echter een noodzakelijk conserveermiddel voor stoffen die zeer gevoelig zijn voor schimmelbederf, zoals pindakaas. Van nature kunnen in pinda's schimmels voorkomen, die veel gevaarlijker stoffen maken dan benzoëzuur (aflatoxines, een zeer kankerverwekkende groep stoffen). Benzoëzuur blijkt het meest effectief om deze schimmels te voorkomen en mag daarom dus gebruikt worden.
Het gaat om een zeer heterogene groep van stoffen, die niet onder een noemer te brengen zijn. Zo hebben enkele vitamines een E-nummer, de kleurstoffen uit bieten en worteltjes, maar ook stoffen als bijenwas en lecithine. Smaakstoffen hebben geen Enummer.
Voor de wettelijke bepalingen over levensmiddelenadditieven, zie de onderstaande files:
NL-E001.pdf EU regeling over kleurstoffen (pdf-bestand)
NL-E002.pdf EU regeling over zoetstoffen (pdf-bestand)
NL-E003.pdf EU regeling over overige additieven (pdf-bestand)
NL-E004.pdf EU regeling over overige additieven, aanvulling (pdf-bestand)
E100 - E199 | E200 - E299 | E300 - E399 | E400 - E499 | E500 - E599 | E600 - E699 | E700 - E799 | E900 - E999
Kleurstoffen door en door |
||||
Nummer | !! | Naam | Oorsprong | Gebruik |
---|---|---|---|---|
E100 | Curcumine | Natuurlijk | Kleurstof oranje-geel | |
E100(ii) | Tumeric | Natuurlijk | Kleurstof oranje-geel | |
E101 | Lactoflavine | Natuurlijk | Kleurstof geel | |
E102 | Tartrazine | Kunstmatig | Kleurstof geel | |
E104 | Chilolinegeel | Kunstmatig | Kleurstof geel, verboden in de VS | |
E106 | Rivoline-5-fosfaat | Natuurlijk | Kleurstof geel | |
E107 | Geel 2G | Kunstmatig | Kleurstof geel | |
E110 | Oranjegeel S, zonnegeel, FCF | Kunstmatig | Kleurstof oranje | |
E120 | Cochenille (karmijnzuur) | Natuurlijk | Kleurstof rood | |
E122 | Azorubine | Kunstmatig | Kleurstof rood | |
E123 | Amarant | Kunstmatig | Kleurstof rood, sinds 1976 verboden in de VS | |
E124 | Ponceau 4R | Kunstmatig | kleurstof rood | |
E127 | Erytrosine | Kunstmatig | Kleurstof rood | |
E128 | Rood 2G | Kunstmatig | Kleurstof rood | |
E129 | Allurarood AC | Kunstmatig | Kleurstof rood | |
E131 | Patentblauw V | Kunstmatig | Kleurstof blauw | |
E132 | Indigotine (indigokarmijn) | Kunstmatig | Kleurstof blauw | |
E140 | Chlorofyllen a en b | Natuurlijk | Kleurstof groen | |
E141 | Koperhoudende complexxen van chlorofyllen en chlorofilinen | Natuurlijk | Kleurstof groen | |
E142 | Wolgroen BS | Kunstmatig | Kleurstof groen | |
E150 | Karamel | Kunstmatig | Kleurstof bruin | |
E151 | Briljant zwart BN | Kunstmatig | Kleurstof zwart | |
E153 | Koolstof | Natuurlijk | Kleurstof zwart | |
E154 | Bruin FK | Kunstmatig | Kleurstof bruin | |
E155 | Bruin HT | Kunstmatig | Kleurstof bruin | |
E160 | Carotenoïden | Natuurlijk | Kleurstof oranje | |
E160a | Alpha-, bèta-, gammacaroteen | Natuurlijk | Kleurstof oranje | |
E160b | Bixine, norbixine, (annatoorleaan) | Natuurlijk | Kleurstof oranje | |
E160c | Capsanthine, capsorubine | Natuurlijk | Kleurstof oranje | |
E160d | Lycopeen | Natuurlijk | Kleurstof oranje | |
E160e | Bèta-apo-8-carotenaal | Natuurlijk | Kleurstof oranje | |
E160f | Ethylester van bèta-apo-8-caroteenzuur | Kunstmatig | Kleurstof oranje | |
E161 | Xanthofyllen | Natuurlijk | Kleurstof oranje | |
E161a | Flavoxanthine | Natuurlijk | Kleurstof oranje | |
E161b | Luteïne | Natuurlijk | Kleurstof oranje | |
E161c | Kryptoxanthine | Natuurlijk | Kleurstof oranje | |
E161d | Rubixanthine | Natuurlijk | Kleurstof oranje | |
E161e | Violoxanthine | Natuurlijk | Kleurstof oranje | |
E161f | Rhodoxanthine | Natuurlijk | Kleurstof oranje | |
E161g | Canthaxanthine | Natuurlijk | Kleurstof oranje | |
E162h | Citranaxanthine | Natuurlijk | Kleurstof geel | |
E162 | Bietenrood, betanine | Natuurlijk | Kleurstof rood | |
E163 | Anthocyanen | Natuurlijk | Kleurstof blauw, violet en rood | |
Kleurstoffen voor oppervlakte |
||||
Nummer | !! | Naam | Oorsprong | Gebruik |
E170 | Calciumcarbonaat | Mineraal | Kleurstof grijs-wit | |
E171 | Titaandioxide | Mineraal | Kleurstof wit | |
E172 | IJzeroxyde en ijzeroxyde hydraten | Mineraal | Kleurstof geel en rood | |
E173 | Aluminium | Mineraal | Kleurstof zilver en grijs | |
E174 | Zilver | Mineraal | Kleurstof zilver | |
E175 | Goud | Mineraal | Kleurstof goud | |
E180 | Rubis pigment | Kunstmatig | Kleurstof rood | |
E181 | Looizuur | Natuurlijk | Kleurstof geelwit en aroma | |
Conserveermiddelen |
||||
Nummer | !! | Naam | Oorsprong | Opmerkingen |
E200 | Sorbinezuur | Kunstmatig | ||
E201 | Natriumsorbaat | Kunstmatig | ||
E202 | Kaliumsorbaat | Kunstmatig | ||
E203 | Calciumsorbaat | Kunstmatig | ||
E210 | Benzoëzuur | Kunstmatig | ||
E211 | Natriumbenzoaat | Kunstmatig | ||
E212 | Kaliumbenzoaat | Kunstmatig | ||
E213 | Calciumbenzoaat | Kunstmatig | ||
E214 | Ethylester van p-hydroxybenzoëzuur | Kunstmatig | ||
E215 | Ethylester van p-hydroxybenzoëzuur-natriumverbindingen | Kunstmatig | ||
E216 | N-propylester van p-hydroxybenzoëzuur | Kunstmatig | ||
E217 | N-propylester van p-hydroxybenzoëzuur-natriumverbindingen | Kunstmatig | ||
E218 | Methylester van p-hydroxybenzoëzuur | Kunstmatig | ||
E219 | Methylester van p-hydroxybenzoëzuur-natriumverbindingen | Kunstmatig | ||
E220 | Zwaveldioxyde en sulfieten | Kunstmatig | ||
E221 | Natriumsulfiet | Kunstmatig | ||
E222 | Natrium-waterstofsulfiet | Kunstmatig | ||
E223 | Natriumdisulfiet | Kunstmatig | ||
E224 | Kaliumdisulfiet | Kunstmatig | ||
E225 | Kaliumsulfiet | Kunstmatig | ||
E226 | Calciumsulfiet | Kunstmatig | ||
E227 | Calcium-waterstofsulfiet | Kunstmatig | ||
E228 | Kaliumwaterstofsulfiet | Kunstmatig | ||
E230 | Bifenyl | Kunstmatig | Schimmeldodende stoffen die gebruikt worden bij citrusvruchten en bananen. | |
E231 | Orthofenylfenol | Kunstmatig | ||
E232 | Natriumorthofenylfenolaat | Kunstmatig | ||
E233 | Thiabendazol | Kunstmatig | ||
E234 | Nisine | Natuurlijk | Antibioticum | |
E235 | Pimaricine | Natuurlijk | Antibioticum | |
E236 | Mierenzuur | Kunstmatig | Kan in het lichaam worden afgebroken. In grote hoeveelheden giftig. | |
E237 | Natriumformiaat | Kunstmatig | ||
E238 | Calciumformiaat | Kunstmatig | ||
E239 | Hexamethyleentetramine | Kunstmatig | ||
E240 | Formaldehyde | Kunstmatig | ||
E242 | Dimethylcarbonaat | Kunstmatig | ||
E249 | Kaliumnitriet | Kunstmatig | ||
E250 | Natriumnitriet | Kunstmatig | ||
E251 | Natriumnitraat | Kunstmatig | ||
E252 | Kaliumnitraat | Kunstmatig | ||
E260 | Azijnzuur | Natuurlijk of kunstmatig | ||
E261 | Kaliumacetaat | Kunstmatig | ||
E262 | Natriumdiacetaat | Kunstmatig | ||
E263 | Calciumzouten | Kunstmatig | ||
E270 | Melkzuren | Natuurlijk of kunstmatig | ||
E280 | Propionzuur | Kunstmatig | ||
E281 | Nariumpropionaat | Kunstmatig | ||
E282 | Calciumpropionaat | Kunstmatig | ||
E283 | Kaliumpropionaat | Kunstmatig | ||
E284 | Boorzuur | Natuurlijk | ||
E285 | Natriumtetraboraat | Kunstmatig | ||
E290 | Kooldioxide | Natuurlijk of kunstmatig | Drijgas, prik | |
E296 | Appelzuur | Natuurlijk | ||
E297 | Fumaarzuur | Natuurlijk | ||
Antioxidanten |
||||
Nummer | !! | Naam | Oorsprong | Opmerkingen |
E300 | L-ascorbinezuur | Kunstmatig | Bekend als vitamine C | |
E301 | Natrium-L-ascorbaat | Kunstmatig | ||
E302 | Calcium-L-ascorbaat | Kunstmatig | ||
E303 | Ascorbyldiacetaat | Kunstmatig | Verwant aan vitamine C | |
E304 | 6-palmitoyl-L-ascorbinezuur | Kunstmatig | Verwant aan vitamine C | |
E306 | Tocoferol houdende extracten | Natuurlijk | Bekend als vitamine E | |
E307 | Synthetische alfa-tocoferol | Kunstmatig | ||
E308 | Synthetische gamma-tocoferol | Kunstmatig | ||
E309 | Synthetische delta-tocoferol | Kunstmatig | ||
E310 | Propylgallaat | Kunstmatig | Kan aleergieën veroorzaken | |
E311 | Octylgallaat | Kunstmatig | Kan aleergieën veroorzaken | |
E312 | Dodecylgallaat | Kunstmatig | Kan aleergieën veroorzaken | |
E313 | Thiodipropionzuur | Kunstmatig | ||
E314 | Guaiac gum | Natuurlijk | ||
E315 | Erythorbinezuur | Kunstmatig | ||
E316 | Natriumerythorbaat | Kunstmatig | ||
E319 | t-butylhydrochinon | Kuntmatig | ||
E320 | Butylhydroxyanisol (BHA) | Kunstmatig | ||
E321 | Butylhydroxytolueen (BHT) | Kunstmatig | ||
Emulgatoren en zuurteregelaars |
||||
Nummer | !! | Naam | Oorsprong | Opmerkingen |
E322 | Lecithinen en gehydrolyseerde lecithinen | Natuurlijk | ||
E325 | Natriumlactaat | Kunstmatig | ||
E326 | Kaliumlactaat | Kunstmatig | ||
E327 | Calciumlactaat | Kunstmatig | ||
E330 | Citroenzuur | Kunstmatig | ||
E331 | Natriumcitraat | Kunstmatig | ||
E332 | Kaliumcitraat | Kunstmatig | ||
E333 | Calciumcitraat | Kunstmatig | ||
E334 | Wijnsteenzuur | Natuurlijk | ||
E335 | Natriumtartraten | Kunstmatig | ||
E336 | Kaliumtartraten | Kunstmatig | ||
E337 | Natrium-kaliumtartraat | Kunstmatig | ||
E338 | Orthofosforzuur | Kunstmatig | In zeer hoge dosis kan het de calciumopname in het lichaam afremmen en bij kinderen tot concentratiestoornissen leiden. | |
E339 | Natriumorthofosfaten | Kunstmatig | ||
E340 | Kaliumorthofosfaten | Kunstmatig | ||
E341 | Calciumorthofosfaten | Kunstmatig | ||
E343 | Magnesiumorthofosfaat | Kunstmatig | ||
E350 | Natriummalaat | Kunstmatig | ||
E351 | Kaliummalaat | Kunstmatig | ||
E352 | Calciummalaat | Kunstmatig | ||
E353 | Metawijnsteenzuur | Kunstmatig | ||
E354 | Calciumtartraat | Kunstmatig | ||
E355 | Adipinezuur | Kunstmatig | ||
E356 | Natriumadipaat | Kunstmatig | ||
E357 | Kaliumadipaat | Kunstmatig | ||
E363 | Barnsteenzuur | Kunstmatig | ||
E365 | Natriumfumaraat | Kunstmatig | ||
E370 | Delta-lacton | Kunstmatig | ||
E375 | Nicotinezuur | Natuurlijk | ||
E380 | Ammoniumcitraat | Kunstmatig | ||
E381 | Ammoniumferricitraten | Kunstmatig | ||
E385 | EDTA | Kunstmatig | ||
E386 | Natrium-EDTA | Kunstmatig | ||
E387 | Oxystearine | Kunstmatig | ||
E388 | Thiopropionzuur | Kunstmatig | ||
Verdikkings- en geleermiddelen |
||||
Nummer | !! | Naam | Oorsprong | Opmerkingen |
E400 | Alginezuur | Natuurlijk | Wordt o.a. gewonnen uit bruine algen. Kan door het lichaam niet worden opgenomen en vormt met enkele sporenelementen, zoals ijzer, een moeilijk op te lossen verbinding, die de ijzeropname in het lichaam tegenhoudt. | |
E401 | Natriumalginaat | Kunstmatig | ||
E402 | Kaliumalginaat | Kunstmatig | ||
E403 | Ammoniumalginaat | Kunstmatig | ||
E404 | Calciumalginaat | Kunstmatig | ||
E405 | Propyleenglycolalginaat | Kunstmatig | ||
E406 | Agar-agar | Natuurlijk | Wordt uit zeealgen gewonnen. | |
E407 | Carrageen | Natuurlijk | Wordt uit rode algen gewonnen. Remt de eiwit vertering in de maag. | |
E408 | Furcelleran | Natuurlijk | Een natuurlijk polysaccharide, gewonnen uit zeewier (Furcellaria fastigata) | |
E410 | Johannepitbroodmeel | Natuurlijk | ||
E411 | Havergom | Natuurlijk | ||
E412 | Guarpitmeel | Natuurlijk | ||
E413 | Tragacanth | Natuurlijk | ||
E414 | Arabisch gom | Natuurlijk | ||
E415 | Xanthaangom | Natuurlijk | ||
E416 | Karayagom | Natuurlijk | ||
E417 | Taragom | Natuurlijk | ||
E418 | Gellangom | Natuurlijk | ||
Diverse hulpstoffen |
||||
Nummer | !! | Naam | Oorsprong | Opmerkingen |
E420 | Sorbitol | Kunstmatig | ||
E421 | Mannitol | Kunstmatig | ||
E422 | Glycerol | Kunstmatig | ||
E430 | Polyxyleen-8-stearaat | Kunstmatig | ||
E431 | Polyoxyethyleen (40) stearaat | Kunstmatig | ||
E432 | Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monolauraat | Kunstmatig | ||
E433 | Polyoxyethyleen-20-sorbitaan mono-oleaat | Kunstmatig | ||
E434 | Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monopalmitaat | Kunstmatig | ||
E435 | Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monostearaat | Kunstmatig | ||
E436 | Polyoxyethyleen-20-sorbitaan tristearaat | Kunstmatig | ||
E440a | Pectine | Natuurlijk | ||
E440b | Geamideerde pectine | Kunstmatig | Wordt met behulp van ammoniak uit planten opgelost. | |
E441 | Gelatine | Natuurlijk | ||
E442 | Ammoniumfosfatiden | Kunstmatig | ||
E450 | Difosfaten | Kunstmatig | Emulgatoren. In zeer hoge dosis kunnen ze de calciumopname in het lichaam afremmen en bij kinderen concentratiestoornissen leiden. | |
E451 | Trifosfaten | Kunstmatig | ||
E452 | Polyfosfaten | Kunstmatig | ||
E460 | Cellulose (in poedervorm) | Natuurlijk | ||
E461 | Methylcellulose | Kunstmatig | ||
E462 | Ethylcellulose | Kunstmatig | ||
E463 | Hydroxypropylcellulose | Kunstmatig | ||
E464 | Hydroxypropylmethylcellulose | Kunstmatig | ||
E465 | Methylethylcellulose | Kunstmatig | ||
E466 | Natriumcarboximethylcellulose | Kunstmatig | ||
E470 | Vetzuurzouten | Kunstmatig | ||
E470a(I) | Natriumzouten van vetzuren | Kunstmatig | ||
E470a(II) | Kaliumzouten van vetzuren | Kunstmatig | ||
E470a(III) | Calciumzouten van vetzuren | Kunstmatig | ||
E470b | Magnesiumzouten van vetzuren | Kunstmatig | ||
E471 | Partiële glycerol-vetzuuresters | Kunstmatig | ||
E472a | Azijnzuurester van mono- en diglyceriden | Kunstmatig | ||
E472b | Melkzuurester van mono- en diglyceriden | Kunstmatig | ||
E472c | Citroenzuurester van mono- en diglyceriden | Kunstmatig | ||
E472d | Wijnsteenzuurester van mono- en diglyceriden | Kunstmatig | ||
E472e | Diacethylwijnsteenzuurester van mono- en diglyceriden | Kunstmatig | ||
E472f | Gemengde esters (azijnzuur en wijnsteenzuur) van mono- en diglyceriden | Kunstmatig | ||
E473 | Suikeresters van vetzuren | Kunstmatig | ||
E474 | Suikerglyceriden | Kunstmatig | ||
E475 | Polyglycerolesters van vetzuren | Kunstmatig | Kunnen niet in het lichaam worden afgebroken, worden afgescheiden. | |
E476 | Polyglycerolpolyricinoleaat | Kunstmatig | ||
E477 | Esters van propyleenglycol met vetzuren | Kunstmatig | ||
E478 | Mengsel van glycerolpropyleenglcolesters met melkzuur en vetzuren | Kunstmatig | ||
E479 | Veresterde sojaolie | Kunstmatig | ||
E480 | Dioctylnatriumsulfosuccinaat | Kunstmatig | ||
E481 | Natriumsteatoyllactylaat | Kunstmatig | ||
E482 | Calciumsteatoyllactylaat | Kunstmatig | ||
E483 | Stearyltartraat | Kunstmatig | ||
E484 | Stearylcitraat | Kunstmatig | ||
E490 | Propyleenglycol | Kunstmatig | Oplosmiddel | |
E491 | Sorbitaanmonostearaat | Kunstmatig | ||
E492 | Sorbitaantristearaat | Kunstmatig | ||
E493 | Sorbitaanmonolauraat | Kunstmatig | ||
E494 | Sorbitaanmono-oleaat | Kunstmatig | ||
E495 | Sorbitaanmonopalmitaat | Kunstmatig | ||
Additieven met verschillende functies |
||||
Nummer | !! | Naam | Oorsprong | Gebruik |
E500 | Natriumcarbonaat | |||
E500a | Natriumwaterstofcarbonaat | |||
E5001 | Kaliumcarbonaat | |||
E503 | Ammoniumcarbonaat | |||
E504 | Magnesiumcarbonaat | |||
E505 | IJzercarbonaat | |||
E507 | Zoutzuur | Kunstmatig | ||
E508 | Kaliumchloride | |||
E509 | Calciumchloride | |||
E510 | Ammoniumchloride | |||
E511 | Magnesiumchloride | |||
E520 | Aluminiumsulfaat | Kunstmatig | Verstevigingsmiddel | |
E521 | Aluminiumnatriumsulfaat | Kunstmatig | Verstevigingsmiddel | |
E523 | Aluminiumammoniumsulfaat | Kunstmatig | Rijsmiddel | |
E524 | Natriumhydroxide | Kunstmatig | Base | |
E525 | Kaliumhydroxide | Kunstmatig | Base | |
E526 | Calciumhydroxide | Kunstmatige | Base | |
E527 | Ammonia | Kunstmatig | Base | |
E528 | Magnesiumhydroxide | Kunstmatig | Base | |
E529 | Calciumoxide | Kunstmatig | Base | |
E530 | Magnesiumoxide | Kunstmatig | Base, anti-klontermisddel | |
E535 | Natriumferrocyanide | Kunstmatig | Anti-klontermiddel | |
E536 | Kaliumferrocyanide | Kunstmatig | Anti-klontermiddel | |
E537 | Ferrohexacyanomanganaat | Kunstmatig | Anti-klontermiddel | |
E540 | Dicalciumdifosfaat | Kunstmatig | Rijsmiddel | |
E541 | Zuur natriumaluminiumfosfaat | Kunstmatig | Rijsmiddel | |
E541 | Basisch natriumaluminiumfosfaat | Kunstmatig | Smeltzout | |
E542 | Beendermeel | Natuurlijk | Anti-klontermiddel | |
E543 | Natriumcalciumpolyfosfaat | Kunstmatig | Stabilisator | |
E544 | Calciumpolyfosfaat | Kunstmatig | Emulgator | |
E545 | Ammoniumpolyfosfaat | Kunstmatig | Emulgator | |
E546 | Dimagnesiumpolyfosfaat | Kunstmatig | Emulgator | |
E550 | Natriumsilicaat | Kunstmatig | Anti-klontermiddel | |
E551 | Siliciumdioxide | Kunstmatig | Anti-klontermiddel | |
E552 | Calciumsilicaat | Kunstmatig | Anti-klontermiddel | |
E553a | Magnesiumsilicaat | Kunstmatig | Anti-klontermiddel | |
E553b | Talk | Kunstmatig | Anti-klontermiddel | |
E554 | Natriumaluminiumsilicaat | Kunstmatig | Anti-klontermiddel | |
E555 | Kaliumaluminiumsilicaat | Kunstmatig | Anti-klontermiddel | |
E556 | Aluminiumcalciumsilicaat | Kunstmatig | Anti-klontermiddel | |
E557 | Zinksilicaat | Kunstmatig | Anti-klontermiddel | |
E558 | Bentoniet | Kunstmatig | Anti-klontermiddel | |
E559 | Kaolien | Kunstmatig | Anti-klontermiddel | |
E570 | Stearinezuur | Natuurlijk | Anti-klontermiddel | |
E571 | Ammoniumstearaat | Kunstmatig | Anti-klontermiddel | |
E572 | Magnesiumstearaat | Kunstmatig | Anti-klontermiddel | |
E573 | Aluminiumstearaat | Kunstmatig | Anti-klontermiddel | |
E574 | Gluconzuur | Kunstmatig | Metaalionen-binder | |
E575 | Glucono-delta-lacton | Kunstmatig | Metaalionen-binder | |
E576 | Natriumgluconaat | Kunstmatig | Metaalionen-binder | |
E577 | Kaliumgluconaat | Kunstmatig | Metaalionen-binder | |
E578 | Calciumgluconaat | Kunstmatig | Zuurteregelaar | |
E579 | Ferrogluconaat | Kunstmatig | IJzerbron | |
E585 | Ferrolactaat | Kunstmatig | IJzer supplement | |
Smaakversterkers |
||||
Nummer | !! | Naam | Oorsprong | Gebruik |
E620 | L-glutaminezuur | Natuurlijk | Smaakversterker | |
E621 | Natriumglutmaat | Natuurlijk | Smaakversterker | |
E622 | Kaliumglutamaat | Natuurlijk | Smaakversterker | |
E623 | Calciumglutamaat | Natuurlijk | Smaakversterker | |
E624 | Ammoniumglutamaat | Natuurlijk | Smaakversterker | |
E625 | Magnesiumglutamaat | Natuurlijk | Smaakversterker | |
E626 | Guanylzuur | Natuurlijk | Smaakversterker | |
E627 | Natriumguanylaat | Natuurlijk | Smaakversterker | |
E628 | Kaliumguanylaat | Natuurlijk | Smaakversterker | |
E629 | Calciumguanylaat | Natuurlijk | Smaakversterker | |
E630 | Inosinezuur | Natuurlijk | Smaakversterker | |
E631 | Natriuminosinaat | Natuurlijk | Smaakversterker | |
E632 | Kaliuminosinaat | Natuurlijk | Smaakversterker | |
E633 | Calciuminisinaat | Natuurlijk | Smaakversterker | |
E635 | Natrium-5'-ribonucleotide | Natuurlijk | Smaakversterker | |
E636 | Maltol | Natuurlijk | Smaakversterker | |
E637 | Ethylmaltol | Natuurlijk | Smaakversterker | |
E640 | Glycine | Natuurlijk | Smaakversterker | |
Conserveermiddelen |
||||
Nummer | !! | Naam | Oorsprong | Gebruik |
E710 | Spiramycines | Natuurlijk | Antibioticum | |
E713 | Tylosine | Natuurlijk | Antibioticum | |
Anti-schuim, glansmiddelen, deegverbeteraars, zoetstoffen |
||||
Nummer | !! | Naam | Oorsprong | Gebruik |
E900 | Dimethylsiloxaan | Anti-schuimmiddel | ||
E901 | Bijenwas | Natuurlijk | Glansmiddel | |
E902 | Candelillawas | Natuurlijk | Glansmiddel | |
E903 | Carnaubawas | Natuurlijk | Glansmiddel | |
E904 | Shellac | Natuurlijk | Glansmiddel | |
E905 | Minerale koolwaterstoffen | Natuurlijk | Glansmiddel | |
E906 | Benzoëgom | Natuurlijk | Glansmiddel | |
E907 | Parafinnewas | Natuurlijk | Glansmiddel | |
E908 | Rijstkorrelwas | Natuurlijk | Glansmiddel | |
E913 | Lanoline | Natuurlijk | Glansmiddel | |
E915 | Colofoniumester | Natuurlijk | Aminozuur | |
E920 | L-cysteïne | Natuurlijk | Aminozuur | |
E921 | L-cystine | Natuurlijk | Deegverbeteraar | |
E922 | Kaliumpersulfaat | Kunstmatig | Deegverbeteraar | |
E923 | Ammoniumpersulfaat | Kunstmatig | Deegverbeteraar | |
E924 | Kaliumbromaat | Kunstmatig | Conserveermiddel | |
E925 | Chloor | Element | Bleekmiddel | |
E927 | Azodicarbonamide | Kunstmatig | Deegverbeteraar | |
E950 | Acesulfaam K | Kunstmatig | Zoetstof | |
E951 | Aspartaam | Kunstmatig | Zoetstof | |
E952 | Cyclamaat | Kunstmatig | Zoetstof | |
E953 | Isomalt | Kunstmatig | Zoetstof | |
E954 | Saccharine | Kunstmatig | Zoetstof | |
E957 | Thaumatine | Natuurlijk | Zoetstof | |
E959 | Neohesperidine | Kunstmatig | Zoetstof | |
E961 | Neotaam | Kunstmatig | Zoetstof | |
E966 | Lactitol | Natuurlijk | Zoetstof |