Rob's web

Vezels

Vezels

Voedingsvezels zijn een onontbeerlijk bestanddeel van ons voedingspatroon. Ze bestaan uit cellulose en andere onverteerbare stoffen en uit pectine en gom. Het kauwen op vezels stimuleert de speekselproductie, waardoor voedsel beter verteerd wordt. En door de massa waarmee ze de maag en de darmen vullen, vertraagt de spijsvertering. Een vezelrijk voedingspatroon bevordert de stoelgang. Vezels reguleren de darmactiviteit en voorkomen verstopping en aandoeningen als diverticulitis (uitstulping van de darmwand).

Eigenschappen

Voorzichtig en giftigheid

Een voedingspatroon met te veel vezels kan de opname van belangrijke sporenelementen bij de spijsvertering belemmeren. Neem een goed multivitaminen- en mineralen supplement als u uw vezelinname aanzienlijk verhoogt.

Dosering

Een inname van 20 tot 60 gram per dag is ideaal en kan worden ingenomen in de vorm van voedsel of "oplosbare vezels", die minder kans geven op diaree.

Bronnen

Goede bronnen van voedingsvezels zijn: Groenten en fruit, volkorenbrood en volkoren graanproducten, producten van noten en peulvruchten.