Rob's web

Vitamine B-complex

Home - Voedingsleer - Nutriënten - Vitaminen - Vitamine B-complex


Toen het vitamine B-complex werd ontdekt dacht men dat ze met maar een vitamine te maken hadden. Dit vitamine kreeg ook de naam vitamine B. Later kwam men er achter dat vitamine B uit meerdere afzonderlijke vitaminen bestond. Om deze verschillende vitaminen te kunnen onderscheiden werden ze van 1 tot 13 genummerd. Later vielen er weer enkele vitaminen uit het B-complex weg omdat ze bij nader inzien toch geen vitamine waren. Uiteindelijk bleven er 8 vitaminen over, namelijk:
B1 / Thiamine, B2 / Riboflavine, B3 / Nicotinezuur, B5 / Pantotheenzuur, B6 / Pyridoxine, Biotine, B11 / Foliumzuur, B12 / Cobalamine.

Deze vitaminen uit het B-complex zorgen samen voor de stofwisseling in het lichaam. Ze zijn allemaal oplosbaar in water en zijn allemaal voorlopers van coënzymen. Deze vitaminen zitten vooral in vlees, brood, aardappelen en melkproducten.

De B vitamines behoren allen tot dezelfde familie, hebben echter ieder bepaalde eigenschappen. Samen zorgen ze voor de stofwisseling, het zenuwstelsel en het gedrag van de mens. De vitamines uit het B complex werken het beste als de hele familie bij elkaar is. Het zijn echte "samenwerkers". Als ze er alleen voor staan komt er niet veel van terecht, ze hebben hun broers en zussen écht nodig om de processen in het lichaam harmonisch te laten verlopen.

Alle feiten over vitamine B-complex op een rij

Het vitamine B-complex is een buitenbeentje onder de vitamines. Het bestaat uit een groep van acht verschillende vitamines die samen zorgen voor de stofwisseling in ons lichaam. We hebben ze nodig om eiwitten, vetten en koolhydraten uit ons voedsel om te zetten in energie en bouwstoffen. Drie B-vitamines, foliumzuur, vitamine B6 en B12, staan momenteel midden in de belangstelling vanwege hun rol bij de bescherming tegen hart- en vaatziekten, aangeboren afwijkingen en miskramen.