Rob's web

Vitamine B2

Home - Voedingsleer - Nutriënten - Vitaminen - Vitamine B2


Vitamine B2

Chemische naam: Riboflavine, Lactoflavine of E101 (engels: Riboflavin)
Molecuulformule: C17H20O6N4
Molecuul gewicht: 376.4 g/mol

Vitamine B2 is evenals vitamine B1 een in water oplosbaar vitamine en het is ook werkzaam bij de koolhydraat-, eiwit en vetafbraak.

Eigenschappen

Symptomen bij een tekort

Bij ontbreken van vitaminen B2 ontstaat een gedeeltelijke beschadiging van de weefselademhaling en als gevolg daarvan een stilstand van de groei, buikafwijkingen, afwijkingen aan de lippen, kromgroeien van de vingernagels, atrofie van de tong en maagdarmziekten.

Voorzichtig en giftigheid

Riboflavine is giftig in zeer hoge doses. Zelden voorkomende symptomen zijn o.a. jeuk en een brandend gevoel op de huid.

Dosering en natuurlijke bronnen

De aanbevolen dagelijks benodigde hoeveelheid van dit riboflavine is 1,6 mg. Een verhoogde dosering is nodig bij zwangerschap, borstvoeding, pilgebruik en zwaar drankgebruik. Slik vitamine B2 als onderdeel van een B-complex en verhoog de dosering bij stress, 100 tot 300 mg wordt meestal geadviseerd. De maximale veilige dosis per dag is vastgesteld op 400 mg.

Rijk aan vitaminen B2 zijn lever, nier, eigeel, kaas, gist, melk, kiemen, bladgroenten en vlees.

Specifieke biochemische werking

Vitaminen B2 is evenals vitaminen B1 een in water oplosbaar vitamine en het is ook werkzaam bij de koolhydraat-, eiwit en vetafbraak. In het lichaam komt riboflavine voor in het coënzym dat Flavin Adenin Dinucleotide, FAD wordt genoemd.

Coenzym FAD

In deze afbeelding staat het coënzym FAD afgebeeld met het vitamine B1 aangegeven in de kleur rood. Dit coënzym is werkzaam als redox potentiaal, dit betekent dat hierin als het ware energie kan worden opgeslagen. Het is onder andere werkzaam in de citroenzuurcyclus.