Rob's web

Vitamine B3

Er zijn twee vormen van vitamine B3 nicotinezuur en nicotinamide.

Nicotinezuur

Chemische naam: Nicotinezuur of Niacine (engels: Niacin of Nicotinic acid)
Molecuulformule: C6H5NO2
Molecuul gewicht: 123,11 g/mol

Nicotinamide

Chemische naam: Nicotinamide of Niacine (eng. Niacin of Nicotinamide)
Molecuulformule: C6H6N2O
Molecuul gewicht: 122,13 g/mol

Vitamine B3 is een vitamine uit het vitamine B complex en is wateroplosbaar. Dit vitamine helpt bij de energieproductie en bevordert de werking van het zenuwstelsel.

Eigenschappen

Symptomen bij een tekort

Voorzichtig en giftigheid

Vermijdt doses die groter zijn dan ongeveer 120 mg, tenzij u onder toezicht staat van een arts. Symptomen bij hoge doses zijn onder andere depressiviteit, slecht functionerende lever, rood worden en hoofdpijn.

Dosering en natuurlijke bronnen

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van dit vitamine is vastgesteld op 15 tot 18 mg. Doseringen van 20 tot 100 mg per dag kunnen een gunstig effect hebben. De maximale veilige dosis voor dit vitamine is voor de twee verschillende vormen verschillend. Voor nicotinezuur is deze 120 mg en voor nicotinamide is deze 300 mg per dag.

Belangrijke bronnen aan vitamine B3 zijn onder andere: volkorengraan, ongeslepen rijst, melk, kaas, vlees, vis en cashewnoten.

Specifieke biochemische werking

Dit vitamine helpt bij de energieproductie en bevordert de werking van het zenuwstelsel. In het lichaam komt niacine voor in een coënzym dat nicotineamine adenine dinucleotide, NAD wordt genoemd. In de onderstaande afbeelding is NAD afgebeeld waarbij het vitamine B3 gedeelte is aangegeven met rood.

Nicotineamine Adenine Dinucleotide

Dit coënzym is werkzaam als redox potentiaal, dit betekent dat hierin als het ware energie kan worden opgeslagen en er weer uit kan worden gehaald. De energie is in de vorm van waterstof atomen. Omdat NAD steeds wordt gerecycled door het "op te laden" (in het catabolisme) en weer wordt gebruikt (bij het anabolisme), is er maar weinig (18 mg) van dit vitamine nodig in onze dagelijkse voeding. Het coënzym is onder andere werkzaam in de citroenzuurcyclus en de glycolyse.