Rob's web

Vitamine E

Home - Voedingsleer - Nutriënten - Vitaminen - Vitamine E


Chemische naam: D-alfa-Tocoferol (engels: Alpha-Tocopherol)
Molecuulformule: C29H50O2
Molecuul gewicht: 430,7 g/mol

Vitamine E is een in vet oplosbare vitamine. Tocoferol heeft een preventieve werking op veroudering en welvaartsziekten. Het is even als vitamine C een sterke antioxidant (het maakt vrije radicalen onschadelijk). Boven het veertigste levensjaar neemt de natuurlijke weerstand tegen vrije radicalen geleidelijk af. Vanaf deze leeftijd gebruiken steeds meer mensen extra vitamine E, vaak 40 keer de ADH. Tocoferol is ook noodzakelijk voor de vorming van rode bloedcellen en de opbouw, herstel en instandhouding van spier- en andere weefsels. Ook beschermt het meervoudige onverzadigde vetzuren die een essentiële bouwstof voor het lichaam zijn.

Eigenschappen

Symptomen bij een tekort

Geen.

Voorzichtig en giftigheid

Hoge doses kunnen giftig zijn. Neem doses hoger dan 350 mg per dag alleen onder medische begeleiding.

Dosering

De ADH van dit vitamine is 10 mg. Vitamine E is in veel vormen te verkrijgen (droog is het beste voor mensen met huidproblemen of mensen die geen olie verdragen). Dagelijkse dosering is 250 tot 280 mg, maar in sommige gevallen kan een hogere dosering geadviseerd worden. Het kan het beste ingenomen worden met een goed multivitamine- en mineraalpreparaat. De maximale veilige dosis is 350 mg per dag.

Bronnen

Belangrijke bronnen van vitamine E zijn: plantaardige oliën, soja bonen, broccoli, spinazie, noten, volkorenproducten, eieren.