Rob's web

Zuur/basetabel

De waarden in onderstaande tabel hebben betrekking op rauwe producten (per 100 gram). Bij het koken van groenten gaan waardevolle basenvormende mineralen verloren. Kook groenten daarom zo kort mogelijk en verwerk het groente-nat in soep of saus.

BasischZuur
+ basenvormend- zuurvormend

Groenten

aardappelen +7
andijvie +14
avocado +11
bieten + 12
bleek selderij +8
bloemkool +5
boerenkool +10
brandnetels +10
broccoli +4
doperwten vers +3
grauwe erwten +49
komkommer +30
knoflook +10
knolselderij +11
koolraap +10
koolrabi +6
mierikswortel +3
paardebloem +19
paprika +5
pastinaak +9
peterselie +9
peultjes +3
pompoen +2
postelein +10
prei +7
raapstelen +7
radijs +5
rammenas +40
rode biet +12
rode kool +4
savooien kool +3
schorseneren +2
selderij +11
sla +5
snijbonen +5
sperciebonen +12
spinazie vroeg +8
spinazie laat +27
spitskool +14
tomaten +14
uien +3
veldsla +14
venkel +4
witte kool +10
wortelen +10
aardperen -10
artisjok -5
asperges -1
spruitjes -12
witlof -2

Vruchten

aalbes +2
aardbei +2
abrikozen +35
ananas +5
appel +1
banaan +5
bessen +2
bramen +8
citroen +10
druiven + 7
framboos +5
grapefruit +10
kers +7
kruisbessen +6
mandarijnen +6
meloen +8
peer +3
perzik +8
pruim +5
rabarber +10
sinaasappel +9
vijgen, gedroogd +28

Zuivelproducten

karnemelk + 2
melk +5
magere melk + 4
room +3
boter -5
kaas mager -5
kaas vette - 18
kippen eiwit -25
kippen eigeel -8
margarine -7
yoghurt -3

Vlees en vis

aal -7
haring -17
kabeljauw -5
kip -25
rundvlees - 23
schelvis -16
vet -50
vlees -24
zalm -3

Graan en meelproducten

mais +2 brood volkoren -5
gerst -9
gerstemeel -20
gierst -9
haver -10
rijst wit -11
rijst zilvervlies -18
rogge -11
roggemeel -16
tarwe -8
tarwebloem - 8
tarwemeel -3
witbrood (melk) - 11

Noten

kokosnoten + 4 amandelen -1
cashewnoten -2
walnoten - 8

Dranken

wijn + 1 bier - 1
koffie -8

Diversen

champignons + 1
dadels +9
kastanjes +12
kiemen +18
kokos +4
krenten +5
ruwe rietsuiker + 14
rozijnen +25
sojabonen +35
sojakaas tofu +4
bruine bonen -4
cacao -5
chocolade - 8
kapucijners -4
kikkererwten -3
linzen -10
olie plant. -12
olijven -4
pinda's -10
walnoten -8
witte bonen -2

Zuren en basen zijn feitelijk elkaars tegenpool. Afzonderlijk zijn ze giftig, tezamen neutraliseren zij elkaar. Een overschot aan zuren levert moeilijkheden op, omdat zij alleen door (alkalische) basen onschadelijk kunnen worden gemaakt. Te veel basen geven nooit problemen, omdat zij zich binden aan het koolzuur wat wij uitademen.

Ons bloed is van nature alkalisch en het lichaam zal ook altijd proberen dit zo te houden. Dreigt dit mis te gaan, dan spreekt men van bloed acidose, een dodelijke zaak, waartegen het organisme onmiddellijk aan de noodrem trekt. Er worden dan zogenaamde "noodbasen" vervaardigd uit eiwitten die toevallig voorhanden zijn, ook uit onze eigen weefsels. Het nadeel van deze extra eiwitverbranding is dat zich opnieuw zuren vormen. Uiteindelijk plegen de zuuroverschotten (urinezuren) aanslagen op ons organisme.

Ook suikerziekte, jicht en reuma worden voor een groot deel door deze vorm van acidose veroorzaakt. Weefsels raken aangetast, degenereren en functioneren steeds slechter. Men komt in een vicieuze cirkel terecht.

Dat vetten maar ook vlees (spierweefsel) een zuur karakter hebben komt doordat vetten uit vetzuren en eiwitten uit aminzuren zijn opgebouwd.

Dieet advies

Zorg er eerst voor dat de essentiële nutriënten voldoende aan wezig zijn. Vetzuren en aminozuren hebben we nodig, koolhydraten zijn niet noodzakelijk en kunnen door de lever uit vet omgezet worden in glucose. De vetten en eiwitten worden door het lichaam uit onze voeding gehaald en het is niet van belang of deze van dierlijke of plantaardige herkomst zijn. Zoek daar de producten voor die in de maaltijd gebruikt gaan worden.

Omdat de basis een zuur karakter heeft moet deze worden omgezet naar een basisch karakter. Hiervoor gebruiken we meestal groenten en fruit. Deze bevatten veel mineralen en vitamines. Afhankelijk van de groente of fruitsoort of vrucht komen daar nog verschillende anti-oxidanten bij. Dit geld ook voor kruiden en specerijen.

We krijgen nu ook te maken met koolhydraten en moeten nu ook op de glycemische index gaan letten, zodat onze bloedsuiker spiegel niet teveel varieert.

Het gebruik van graan producten is om meerdere reden niet interessant. Het heeft een hoge glycemische index, is verzurend en bevat fytinezuur dat demineraliseert. Aardappelen zijn een betere keus, maar wel met mate.