Rob's web

Cocosolie

Home - Voedingsmiddelen - Vetten en olieën - Cocosolie


De gezondste olie op deze planeet

In Zuid Amerika wordt cocosolie al lange tijd gebruikt en de olie wordt geprezen om zijn goede eigenschappen. Ook in het Westen maakt cocosolie een inhaalslag. De wetenschappers erkennen dat cocosolie veel positieve eigenschappen heeft en wel eens de gezondste olie zou kunnen zijn op aarde.

Een van de meest tragische aspecten van de cholesterol-campagne is dat het veroorzaakt heeft dat Amerikanen en Europeanen de vetten uit het dieet weg te laten die voorzien in bescherming tegen infecties. Dierlijke vetten bevatten niet alleen vitamine A, ze bevatten ook palmitoleic-zuur, een 16-koolstof enkelvoudig verzadigd vetzuur wat een sterk anti-microbiële werking heeft. Botervet en cocosolie bevatten vetzuren die dezelfde eigenschappen hebben. Deze beschermen tegen virussen en pathogene bacteria en versterken het immuunsysteem. Gebieden over de hele wereld waar de cocosnoot gegeten wordt hebben lage percentages hartziekte.

In Nederland adviseert het Voedingscentrum om weinig verzadigde vetten te eten, omdat deze het cholesterolgehalte zouden verhogen. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat er helemaal geen relatie is tussen het eten van verzadigde vetten en het cholesterolgehalte. Integendeel: bewoners van het eiland Tokelau in de Stille Oceaan halen 60% van hun energie uit verzadigd vet en hun cholesterol waarden zijn perfect, hart en vaatziekten komen er nauwelijks voor.

Laurinezuur is antiviraal

Maar cocosolie heeft nog veel meer voordelen. Het bevat voor 45% laurinezuur en dit wordt in de darmen omgezet naar monolaurine, dat een natuurlijk wapen is tegen virussen en bacteriën. De werkzaamheid van monolaurine is aangetoond voor vele virussen waaronder HIV, mazelenvirus, herpes simplex virus en het cytomegalovirus. Daarnaast is het werkzaam tegen o.a. bacteriën die hersenvliesontsteking (Homophilus influenzae) of maagproblemen (Helicobacter pylori) kunnen veroorzaken. Ook verschillende schimmels (zoals de ringworm) en gisten (zoals Candida) zijn niet opgewassen tegen monolaurine. Tevens werkt het bij chlamydia en gonorroe.

Uit verschillende recente studies blijkt dat bij aidspatiënten de totale viruslast afneemt wanneer cocosolie genuttigd wordt en ook dat de levenskwaliteit toeneemt.

Trage schildklier

Bij een trage schildklierwerking is de verbranding erg traag, wat er onder meer voor kan zorgen dat mensen snel te dik worden. De middellange keten vetzuren in cocosolie blijken de verbranding te stimuleren. Er wordt gespeculeerd dat deze vetzuren een oplossing kunnen zijn voor mensen met een traag werkende schildklier.

Naast het stimuleren van de verbranding heeft cocosolie ook een verzadigend effect: men krijgt minder snel honger of trek, waardoor het toevoegen van cocosolie aan uw dieet ervoor zorgt dat er dagelijks minder calorieën gegeten worden. Het klinkt raar, maar cocosolie helpt dus bij het afvallen.

Samenstelling

De verschillende krachtige antimicrobiële vetzuren van cocosolie zijn:

Belangrijke vetzuren

Lang is gedacht dat cocosolie ongezond was omdat het een hoog gehalte verzadigde vetzuren bevat. De vetzuren in de cocosolie zijn echer een categorie apart en mogen niet vergeleken worden met andere verzadigde vetzuren. Het verschil zit 'm in de vetmoleculen.

Alle vetten en olien bevatten vetzuren. Er zijn twee methoden om de vetzuren te classificeren. De eerste is op basis van de verzadiging. De vetzuren zijn dan in te delen in verzadigde, enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren.

Een andere manier om de vetzuren in te delen is op basis van de lengte van de koolstofketen in de vetzuren. De vetten zijn dan in te delen in korte keten, middellange keten en lange keten vetzuren. De overgrote meerderheid van vetten en olien in ons dieet, zo'n 98-100% bevatten lange keten vetzuren. Cocosolie is opgebouwd uit middellange ketens, beter bekend als medium-chain triglycerides (MCT).

De lengte van het vetzuur is erg belangrijk. Ons lichaam verwerkt de verschillende lengtes vetzuurketens op verschillende manieren. De effecten van middellange ketens vetzuren zijn totaal anders dan die van lange ketens vetzuren. De middellange ketens vetzuren hebben geen negatieve effecten en helpen bij de bescherming van het hart tegen artherosclerosis en hartziekten. Er zijn slechts een paar goede bronnen van middellange keten vetzuren. De bekendste zijn cocosolie en palmpitolie.

Cocosolie

De voordelen van extra vierge cocosolie

Gangbare cocosolie wordt gemaakt van de copra van de cocos, bekomen door cocosnootpulp onder heel hoge temperatuur te drogen en waaruit men dmv solventen cocosolie extraheert, daarna bleekt, ontgeurt en raffineert, waarbij sterolen, lecithine, polyfenolen, carotenoïden, mineralen, vitamine E en andere plantaardige stoffen verwijderd worden. Deze olie smelt rond 30 à 37°C en is vast bij kamertemperatuur.

Extra vierge cocosolie bereidt men door de pulp een natuurlijke fermentatie te laten ondergaan of door mechanisch persen. De olie is vloeibaar bij 25°C, heeft een heel kleine moleculaire structuur en is heel goed opneembaar door de darmen en door de huid.

Het is belangrijk dat de extra vierge cocosolie van biologische kwaliteit is, ongeraffineerd, niet ontgeurd en ongehard. Aman Prana verschaft een dergelijke kwaliteit, te vinden in de betere natuurvoedingswinkel. Ook andere merken zijn er te vinden die EKO extra vierge cocosolie verkopen.

Cocosolie ongezond? Niet waar

Als cocosnoot in een hoeveelheid van 7% van de totale energie werd gegeven aan patiënten die herstellend waren van hartziekte, dan hadden de patiënen meer verbetering in verhouding tot anderen die dit niet namen, en geen verschil was in verhouding tot patiënten die saffloer- of maisolie kregen. Bevolkingsgroepen die cocosolie consumeerden hebben een laag voorkomen van hartziekte. Cocosolie kan ook een van de meest nuttige olie zijn om hartziekte te kunnen voorkomen vanwege de anti-virale en anti-microbische eigenschappen er van.

Eigenschappen van cocosolie

 1. Cocosolie is rijk aan middellange vetzuurketens. Deze worden snel afgebroken en hebben weinig energie en enzymen nodig om opgenomen te worden.
 2. Ze hebben geen enzymen van de pancreas nodig, noch tussenkomst van lever en gal. Dit is nuttig bij mensen met spijsverteringsproblemen, oudere mensen, kleine kinderen, nerveuze mensen.
 3. Nuttig bij mensen met spastische darm, colitis ulcerosa, gastritis, diverticulosis, chronische darmontsteking, ziekte van Crohn, constipatie, glutenallergie omdat voedingsstoffen dan minder worden opgenomen en het lichaam belast wordt met toxische stoffen uit de zieke darm. MCT's uit cocosolie doen voedingsstoffen zelfs beter opnemen bij mensen met een gedeeltelijk of geheel verwijderde dikke darm.
 4. MCT's worden eerder als brandstof gebruikt dan als vet opgeslagen. Ze worden 3 keer sneller afgebroken dan lange vetzuurketens. Lange vetzuurketens zoals in visolie en veel plantaardige olieën worden eerder als vet opgeslagen en slechts in tweede instantie als energie gebruikt. MCT's kunnen het metabolisme met 12% doen stijgen tegenover 4% met lange vetzuurketens en bevatten 10% minder calorieën dan andere vetten. Dit betekent dat ze goed zijn bij de strijd tegen overgewicht.
 5. Bevat ontstekingswerende bestanddelen
 6. Bevat bestanddelen werkzaam tegen bacteriën, virussen, schimmels, protozoa, gisten. Het gaat om laurinezuur, capronzuur, caprinezuur, caprylzuur, myristinezuur die samen meer dan 70% uitmaken van de vetzuren van cocosolie. Normaal bestaat 18% van moedermelk uit laurine- en caprinevetzuren die de baby helpen beschermen tegen infecties van schimmels, bacteriën, virussen en protozoa. Voor moeders tijdens de zwangerschap is het dus ook erg nuttig om te gebruiken.
 7. Laurinezuur beschermt de lever en helpt ontsteking tegen te gaan.
 8. Advies voor zwangere moeders of moeder die de borst geven: 1 tot 3 eetlepels bio extra vierge cocosolie met rode palmolie per dag en 1 eetlepel plantaardige omega 3/6/9 met voldoende natuurlijke vitamine E en carotenoïden.
 9. Advies voor baby's tot 2jaar die de borst niet meer krijgen: 1 à 3 kleine dessertlepeltjes cocos- met rode palmolie per dag, spreiden over de maaltijden en 1 à 2 kleine dessertlepeltjes plantaardige omega 3/6/9.
 10. Cocosolie (laurinezuur) kan ook ingezet worden om de Helicobacter pylori te bestrijden, die mede verantwoordelijk is voor het ontstaan van maagzweren.
 11. Cocosolie (caprinezuur, laurinezuur, caprylzuur) kan ingezet worden om Candida albicans te bestrijden, tumoren, seksueel overdraagbare ziekten, meningitis, herpes virus-6A, griepvirus, hepatitis C, mazelen, chronisch vermoeidheidssyndroom… en kan zelfs tandbederf met 80% verminderen. Ook helpt het de neveneffecten en symptomen van AIDS te verlichten.
 12. Verhoogt de weerstand tegen bacteriën die kunnen leiden tot long-, keel-, oorontsteking, tandbederf, voedselvergiftiging…
 13. Verhoogt de weerstand tegen schimmels en gisten die kunnen leiden tot candida, ringworm, voetschimmel, spruw en andere infecties.
 14. Verhoogt de afweer tegen wormen, luizen en andere, en doodt parasieten.
 15. Vermindert de kans op chronische ontstekingen.
 16. Drie lepels per dag, telkens een bij of voor de maaltijd, doet het schimmelbestand in de darmen verdwijnen. Door het massaal afsterven van schimmels zoals Candida albicans kan je wel tijdelijk hoofdpijn, huiduitslag en diarree ervaren. Men noemt dit ‘afsterf-effect' ook de reactie van Herxheimer.
 17. Kan helpen ondervoede mensen terug op gewicht te krijgen.
 18. Cocosolie toevoegen aan de maaltijden helpt bijdragen tot een stabiele bloedsuikerspiegel, en hypoglycemie-aanvallen, hongeraanvallen en snacken tussendoor te verminderen.
 19. Door een betere opname van de vetten uit cocosolie bij diabetespatiënten worden vele vitaminen, mineralen en alle vetoplosbare stoffen beter opgenomen.
 20. Cocosolie bevat minder dan 2% meervoudig onverzadigde vetzuren, waardoor de kans op oxidatie door de inwerking van vrije radicalen vermindert.
 21. Zorgt voor een verlaging van hoge bloeddruk en van eiwitten in de urine bij diabetespatiënten.
 22. Transvetten en geraffineerde vetten belemmeren de goede werking van de celmembranen, waardoor glucose de cellen veel moeilijker binnenraakt en de cellen minder gevoelig worden voor insuline. De gezonde vetten van cocosolie zorgen voor een betere insulinewerking.
 23. Cocosolie kan een positief effect hebben op goedaardige prostaatvergroting omwille van de MCT's.
 24. Uitwendig aangebracht is het goed voor de huid omdat deze een vetlaagje afscheidt die vnl. bestaat uit MCT's, waaronder laurinezuur. Daarnaast is cocosolie licht zuurvormend, wat eveneens goed is voor de huid. Etherische olie van limoen, citroen, mandarijn en sinaasappel toevoegen aan cocosolie zijn wonderbaarlijk voor een jonge, zachte huid (op voorwaarde dat men geen allergie heeft voor deze citrusoliën). Cocosolie is een ideale handcrème maar kan ook gebruikt worden tegen kloven aan de voeten.
 25. Kan ingezet worden bij psoriasis en eczema door inwendig en uitwendig gebruik omwille van de ontstekingsremmende werking.
 26. Kan gebruikt worden als glijmiddel, veel veiliger dan petroleumderivaten zoals vaseline.
 27. Bij vaginale schimmelinfectie kan het aangebracht worden in de vagina.
 28. Gemengd met etherische olie van lavendel, kamille, rozemarijn, roos, bergamot of sandelhout is het een ideale massageolie.
 29. Kan ook gebruikt worden als tandpasta en helpt tandcariës te voorkomen met 80%.
 30. Kan ook gebruikt worden als lippenbalsem.
 31. Het geeft het haar zijn natuurlijke glans terug. Door de heel kleine moleculen kan de olie makkelijker en dieper in de haarschacht binnendringen in vergelijking met bvb. zonnebloemolie en petroleumderivaten (minerale olie). Ook de pels van dieren krijgt meer glans met cocosolie, vooral bij paarden.
 32. Is de ideale deodorant om onder de oksels aan te brengen omdat het de bacteriën die zweet doen ruiken doodt.
 33. Werkt bij sommigen heel goed bij roos, schilfertjes en luizen.
 34. Het laat cholesterol niet stijgen.
 35. Ideale olie om mee te bakken, wokken, braden, frituren. Omdat het 92% gezond verzadigd vet bevat en slechts 2% meervoudig onverzadigde vetzuren, is het 5 keer minder vatbaar voor oxidatie dan olijfolie. Het kan keer op keer verhit worden op hoge temperaturen zonder dat er zich transvetten en vrije radicalen vormen. Cocosolie is de meest stabiele van alle plantaardige oliën. Frietjes in cocosolie hebben een bijzonder zachte en lekkere smaak. Het is wel goed om de olie regelmatig te filteren door een filterzak. Bijna alle frituuroliën zijn zelfs bij koud gebruik schadelijk door het raffinageproces, de transvetten en oxidatie bij verhitting. Om acrylamidevorming te voorkomen of te beperken is het aangeraden bio aardappelen te gebruiken, extra vierge bio cocosolie en nooit boven de 180°C te verwarmen.
 36. Cocosolie stimuleert de verbranding en doet de lichaamstemperatuur stijgen bij mensen met traag werkende schildklier. Dit wil zeggen dat het bij hen de schildklier activeert. Vrouwen met een traag werkende schildklieren dienen overdreven gebruik van sojaproducten en van heel of gebroken lijnzaad en lijnzaadolie met toegevoegde lijnzaaddeeltjes, pindanoten, pijnboompitten, meervoudig onverzadigde vetzuren, fluoridetandpasta's en kwik (amalgaamtandvullingen) te vermijden. Ze bevatten alle stoffen die een onderdrukkende werking op de schildklier kunnen hebben.
 37. Helpt om eiwitten en mineralen beter op te nemen. Verbetert de opname van calium en magnesium en ondersteunt de aanmaak van sterken botten en tanden. De MCT's hebben geen carnitine nodig om verbrand te worden, waardoor zij zorgen voor een betere been/spier versus vet verhouding en kunnen helpen bij de opbouw van spiermassa bij training. Bovendien zorgen deze ketens voor een extra energiebron, naast de bloedglucose en de glycogeen, die na 1 of 2 uur trainen soms al opgebruikt zijn, waardoor het gevaar bestaat de spiereiwitten afgebroken worden als energiebron, als de lichaamsvetten niet goed kunnen aangesproken worden. Cocosolie kan het testosterongehalte verhogen voor meer spieren, minder vet en meer libido.