Rob's web

Communicatie

Ontvanger

Noodradio ontvanger

Nood radio

Deze ontvanger werkt op batterijen en heeft eventueel de mogelijkheid om met een handgenerator en/of zonnecellen opgeladen te worden.

Aan de bob worden laders hiervoor toegevoegd.

Tweeweg communicatie

GSM

Een GSM telefoon zal zolang het netwerk in de lucht is bruikbaar zijn. Probleem is dat iedereen ineens zo nodig moet bellen waardoor het netwerk overbelast raak en de hulpdiensten onbereikbaar worden. Bij een grootschalige stroomstoring is dit netwerk waardeloos.

De GSM is een onderdeel van uw EDC.

Amateurradio

Ham radio station

Dit netwerk is alleen beschikbaar voor gelicenseerde gebruikers. Het kan in tijden van nood als een alternatief communicatie netwerk functioneren. In 1953 heeft het tijdens de watersnoodramp in zeeland en de zuid-hollandse eilanden deze functie uit gevoerd.

Om een radio station in de lucht te hebben dienen we een generator te hebben om stroom op te wekken. Ook kan er vanuit de auto gewerkt worden van het 12 V boordnet. Ook zijn er portofoons beschikbaar voor deze banden.

Voor bugout is een 2 m porto een goede keus of een 2 m / 70 cm toestel. Vergeet niet de laders mee te nemen voor AC en DC.

CB

CB radio

Een band voor mobiel en vast gebruik is de bekende 27 MHz band waarop een iedere vrij kan communiceren. Deze apparatuur is meestal voor 12 V DC ontworpen en kan vanuit huis met een autoaccu gevoed worden.

PMR portofoons

PMR

PMR staat voor Personal Mobile Radio en wordt gebruikt met portofoons in de 446 MHz band. Deze zendertjes hebben een vermogen van 0,5 W en een redelijk bereik.

Ook hiervoor is geen vergunning nodig. De regeling omvat de gehele EU.

Een pmr-radio heeft 8 kanalen beschikbaar.

Ook deze set is voor communicatie binnen een bugout groep een goede keus.

Lichtsignalen

Seinspiegel

Signaling mirror

Geluidsignalen

Noodfluit

Noodfluit

De noodfluit is ook onderdeel van de EDC. Een extra aan de bob toevoegen.