Rob's web

Stroomvoorziening

Tegenwoordig is stroom de belangrijkste vorm van energie in het leven. Veel apparaten gebruiken stroom zonder dat we vaak beseffen dat deze apparaten een sleutel positie bekleden.

We kunnen denken aan:

Hiernaast zijn nog meer items te bedenken die zonder stroom beslist niet meer werken. Hierbij zal bijna niemand weten dat dat ook voor zonnepanelen geldt.

Verlichting

Alle verlichting werkt rechtstreeks uit het lichtnet. Indien de stroom wegvalt zitten we in het duister.

Omdat probleem op te lossen zou je verlichting met een powerbackup systeem kunnen overwegen op plaatsen waar dit van belang is.

Een systeem is waarbij een handlamp met een wandlader constant wordt opgeladen en bij stroom uitval automatisch inschakelt. Je kunt de zaklamp uit de houder pakken en hem los gebruiken als normale zaklamp.

Leg op strategische plaatsen en LED-zaklamp. Deze dingen kosten vrijwel niets en hebben vaak meer lichtopbrengst dan zaklampen met een lampje die ook nog eens kapot kunnen gaan.

Noodlamp
Voorbeeld van een systeem met noodverlichting.

Als alternatief zijn olie- en gaslampen ook bruikbaar. Gaslampen werken met een gloeikousje en geven veel meer licht dan een olielamp.

Gaslamp
Gaslamp op butagas.

Wilt u werkzaamheden verrichten of lezen dan is het volgende een aanrader:

led hoofdlamp
Hoofd LED lamp.

Routers en telefonie

In de begindagen van de telefonie had iedereen een analoge vaste lijn van de PTT en een bedraad toestel. Bij stroom uitval en ook bij normaal gebruik levert de centrale de spanning om de telefoon te laten werken. Ook bij het later ingevoerde ISDN is gebruik van telefonie met noodstroom vanuit de centrale mogelijk.

De problemen zijn begonnen toen men zo nodig een draadloze telefoon in huis wilde hebben. De bedraadde telefoon ging de deur uit.

Met de invoering van VoIP (telefonie over internet) is de zaak verergert. En per 2020 is dit de enigste optie.

Het probleem bij VoIP is dat er een router voor deze vorm van telefonie nodig is, zowel voor ADSL, kabel als glasvezel. Geen stroom geen telefonie, dus ook niet met een bedraad toestel.

Bij een zeer beperkte storing van het lichtnet geen probleem, we kunnen dan via GSM bellen, maar bij grotere storingen zullen de basis posten ook uitvallen.

Wat betekent dat voor de bereikbaarheid van de hulpdiensten?

Ook hier is het VoIP virus toegeslagen. Al is er een noodstroomvoorziening aanwezig, is de vraag in hoeverre het internet deze functie heeft en voor hoelang indien aanwezig. Dit geld ook voor GSM.

CV installaties

De meeste woningen en bedrijfsruimtes zijn van een CV voorzien, soms in combinatie met een airco. Bij stroomuitval zullen de ruimtes afkoelen. De tijdsduur is afhankelijk van de isolatie en buitentemperatuur.

Alternatieve verwarming zal moeten bestaan uit houtstook of propaangas.

Propaangaskachel
Propaangaskachel.

Ook is het mogelijk om met accu's en een omvormer (12 V DC → 230 V AC) de CV draaiend te houden.

Koel- en vrieskasten

Hoewel moderne koel- en vrieskasten hun koude lang kunnen vasthouden is dit niet onbeperkt. Houd deze kasten daarom dicht gedurende een stroomstoring.

Alternatieve zijn er niet. Er zijn koelkasten die werken op 12/24 V DC, maar zijn klein en prijzig. De enigste mogelijkheid is deze via een generator te voeden of vanuit accu's met een omvormer (12 V DC → 230 V AC).

Koffiezetters en waterkokers

Koffiezetters bestaan al een geruime tijd en werken op de zelfde manier als het met de hand maken van filterkoffie. Bij stroomuitval kun je nog altijd de kan gebruiken en een los koffiefilter. Water koken in een fluitketel of steelpannetje.

Heeft u een espresso apparaat of een ander apparaat dat werkt met capsules of pads dan heeft u pech. Zorg dat u een koffiekan en een los filter met zakjes op voorraad heeft.

Machines die met bonen werken zijn nog vervelender als je geen stroom hebt. Heeft u nog een handkoffiemolen?

Met de komst van de waterkoker is de fluitketel uit de meeste keukens verdwenen. Dus voor thee of (oplos)koffie dienen we ook water op het gas te koken.

Oorzaak van de storing en oplossing

Defecte zekering of uitgeschakelde automaat

Zekeringen gaan defect door een te grote stroom. Automaten schakelen uit.

De vraag is heeft u iets ingeschakeld op het moment de de zekering het begaf? Zijn dit grootverbruikers? Een groep kan 16 ampère leveren wat gelijk staat aan 3680 watt.

De oorzaak is overbelasting als er meer dan de 3680 watt is aangesloten. Verdeel de gebruikers over andere groepen of schakel een andere gebruiker uit. Dit probleem kan ook de hoofdzekering (standaard 25 A) eruit jagen indien de gehele installatie 5750 watt gebruikt als u geen drie-fase heeft. (Nodig voor elektrisch koken. U heeft dan 17 250 watt beschikbaar.)

Bij een defect apparaat klap bij kortsluiting de zekering er direct uit, terwijl bij overbelasting dit wel enige tijd kan duren (seconden tot minuten).

Nadat de oorzaak is achterhaald de zekering vervangen of de automaat resetten.

Aardlekschakelaar

Deze schakelaar meet het verschil in stroom tussen de fase- en nuldraad en bij drie fase ook tussen de fases. Is deze groter dan 30 mA opent deze en valt de spanning weg.

Bij een geactiveerde aardlek is altijd sprake van een kortsluiting of lek naar aarde. In sommige gevallen kan een blikseminslag de schakelaar activeren.

Nadat het defecte apparaat is afgekoppeld kunt u de schakelaar resetten.

Het is niet mijn schuld

Is de oorzaak niet bij u zelf te vinden, vraag dan aan de buren of zij stroom hebben. 's Avonds is dit wat makkelijker te controlen.

Neem contact op met de storingsdienst van de stroom leverancier.

Oh ja u hebt VoIP, dus dat gaat niet. Hopelijk werkt de GSM nog. Meestal zullen vele mensen proberen de storingsdienst te bellen, dus wordt het probleem hopelijk snel opgelost.

Heeft U alternatieve verlichting? En kunt U die ook in het donker vinden?