Rob's kookboek

Aardappels van de bakkersvrouw

Aardappels à la boulangère

Bereidingstijd
  • 20 minuten
Oventijd
  • 45 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 400 g uien
  • 100 g boter
  • 800-1000 g geschilde aardappels
  • 1 theelepel kleingesneden verse of 1 theelepel in warm water geweekte gedroogde tijmblaadjes
  • ¼ theelepel geraspte nootmuskaat
  • peper
  • zout
  • 500 ml kippebouillon
Tip van de kok
  • Verhoog de smaak en voedingswaarde van dit gerecht door er na ongeveer 30 minuten in de oven wat geraspte kaas over te strooien.
  • Maak gebruik van verse kippebouillon of groentebouillon, of bereid de bouillon van tabletten.
  • Dit aardappelgerecht smaakt uitstekend bij een feestelijke maaltijd. Als onderdeel van een diner zijn deze aardappels goed te combineren met gebakken of gegrilleerd rund- of lamsvlees.
Bereidingswijze
  1. Schil de uien, snijd aan de wortelzijde een dunne schijf af en snipper ze niet te fijn.
  2. Verwarm 50 gram boter.
  3. Fruit daarin onder af en toe omscheppen de uien langzaam goudgeel.
  4. Schuif het rooster in het midden van de oven en verwarm die voor.
  5. Bestrijk de ovenschaal met boter.
  6. Snijd de aardappels overlangs door.
  7. Daarna overdwars in plakken van ½-¾ centimeter dikte.
  8. Vermeng de tijm, de nootmuskaat, peper en zout in het kommetje.
  9. Leg de plakjes aardappel, afwisselend met een gedeelte van de gefruite ui met de boter en de kruiden, dakpansgewijs in de ovenschaal.
  10. Verdeel daarover de rest van de uien met margarine en de kruiden.
  11. Leg de rest van de boter in kleine stukjes verdeeld in de ovenschaal.
  12. Giet daarin zoveel bouillon tot de aardappels voor ¾ onderstaan.
  13. Laat de aardappels in 40-50 minuten gaar en mooi van kleur worden.
  14. Leng, als dat gewenst is de verdampte bouillon tussentijds aan met wat warm water.
  15. Dek de schaal af met een deksel of met folie als het gerecht mooi van kleur is en de aardappels nog niet helemaal gaar blijken te zijn.