Rob's kookboek

Heilbotgerechten

Heilbot

De heilbot kan (mits met rust gelaten) enorm groot worden, tot een lengte van 4,7 meter en met een gewicht van 320 kilogram. De vis wordt bij een lengte van 1,2 meter geslachtsrijp en meet zelden langer dan 2 meter. Hij kan maximaal 50 jaar oud worden. De soort heeft het karakteristieke uiterlijk van een platvis. De rechterkant ("bovenkant") van de vis is groenbruin tot zwart, de linkerzijde ("onderkant") is glanzend wit. De bek is heel groot, de huid voelt zacht aan. De zijlijn is bij de rechter borstvin halfcirkelvormig gebogen. De vis heeft een rugvin met 98 tot 110 vinstralen en een aarsvin met 73 tot 85 vinstralen.

Waarschuwing

Velen vallen in de fout om vis-eiwitten met nitraathoudende groenten te eten. Anders dan bij gewoon vlees zet nitraat zich niet om in nitriet. Viseiwitten zetten het nitraat in groenten om in nitrosamines en dat is kankerverwekkend. De Nederlandse Consumentenbond heeft daar ook al eens op gewezen. Nitraathoudende groenten zijn o.a. spinazie, andijvie, bleekselderij, venkel, paksoy, Chinese kool, raapsteeltjes, broccoli, koolrabi, spitskool, rode bieten, postelein en sla.

Heel veel koks blijken ook niet van de foute combinatie op de hoogte. In bladen verschijnen regelmatig recepten met de combinatie vis en nitraathoudende groenten.