Rob's kookboek
Home
-
Kookboek
-
Kipgerechten
- Kip met ananas
Kip met ananas
Poulet à l'ananas
Bereidingstijd
60 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
1 panklare in 4 stukken verdeelde kip van 1,2 - 1,5 kg
peper
zout
1 mespuntje foeliepoeder
6 eetlepels citroensap
3 eetlepels bloem
80 g boter
1 eetlepel zeer fijn gesnipperde ui
250 ml kippebouillon van ½ tablet
100 ml witte wijn
1 verse ananas of 1 blik (420 g) met 4 schijven ananas
enkele takje peterselie
Wijntip
Geef er fruitige wijn bij, dezelfde die u gebruikte bij de bereiding, b.v. een Sauternes.
Tip van de kok
Fruit met de uisnippers een geperst teentje knoflook mee als een pittiger smaak is gewenst.
Gebruik cocosolie i.p.v. boter.
Geef bij de kip-ananas een zoetzure saus, b.v. een
babi-pangang saus
, gemaakt van een pakje sauspoeder.
Bereidingswijze
Wrijf de stukken kip in met peper, zout en het foeliepoeder, besprenkel ze met 2 eetlepels citroensap en strooi bloem op de kip.
Laat de boter goed warm worden en bak daarin, als het schuim van de boter bijna is weggetrokken, de stukken kip vlug mooi van kleur.
Voeg de snippers ui toe en laat die glazig worden, maar niet kleuren.
Schenk de bouillon en de wijn langzaam langs de wand in de pan, zo dat het vlees niet afkoelt.
Leg, zodra de jus kookt, een deksel op de pan; temper de warmtebronen laat het kippevlees in 20-25 minuten gaar stoven.
Snijd de ananasschijven in 6 stukken.
Controleer of de kip gaar is; met een vork kan dan gemakkelijk door een dik gedeelte van het vlees tot op het been worden geprikt.
Proef de jus en voeg daaraan naar smaak de rest van het citroensap of eventueel de ananassiroop toe.
Warm de stukken ananas even met de kip in de jus op.
Serveer de kip met ananas op een voorverwarmde schotel, garneer met wat peterselie en schenk de jus in een met kokend water voorverwarmde sauskom.