Rob's kookboek

Heldere Chinese soep

Bereidingstijd
  • ca. 10 minuten.
Benodigdheden voor 1 liter
  • 1 l kippebouillon
  • 2 gepelde gehalveerde sjalotjes
  • 1 ontpitte rode peper (lombok)
  • 1 dun plakje verse gemberwortel
  • 2 geperste teentjes knoflook
  • 200 g tahoe
  • 2 eetlepels aardappelmeel
  • 1 mespunt laos
  • 2 eetlepels Chinese wijn of droge scherry
  • 1 eetlepel sambal oelek
  • peper
  • zout
  • citroensap
  • tamari of sojasaus
  • 4 dunne plakjes goedgeboende citroen
  • 4 gewassen en gedroogde takjes citroenmelisse of cresson (waterkers)
Tip van de kok
  • Trek de kippebouillon van vleugeltjes, maagjes, hastjes enzovoorts.
  • Varieer de vulling met bijvoorbeeld champignons, taugé, bamboespruiten uit blik, dunne reepjes omelet, mihoen of witte kool.
Bereidingswijze
  1. Breng de bouillon aan de kook met de sjalotjes, het rode pepertje, de gemberwortel en het knoflook.
  2. Sluit de pan en temper de warmtebron.
  3. Snijd de tahoe in blokjes van 1,5 cm.
  4. Breng die met koud water aan de kook en giet het kooknat daarna direct af.
  5. Schenk zoveel koud water op de tahoe dat die juist onderstaat.
  6. Nu zal de tahoe in de soep niet uiteenvallen.
  7. Vermeng het aardappelmeel met de laos.
  8. Roer de sherry met 2 eetlepels koud water erdoor.
  9. Schep de sjalotjes, de rode peper en het plakje gemberwortel uit de boufllon.
  10. Bind die mst het papje aardappelmeel.
  11. Doe de sambal in het kommetje en giet daarbij 4 eetlepels kokend water.
  12. Doe de blokjes tahoe in de zeef, droog ze en doe ze in de soeppan.
  13. Roer het papje van sambal goed door.
  14. Zet de zeef op de pan en giet de inhoud van het kommetje erdoor.
  15. Gooi de achtergebleven zaadjes en velletjes weg.
  16. Laat de soep even zacht koken en voeg naar smaak peper, zout, citroensap en tamari toe.
  17. Garneer de soep met de plakjes citroen en de groene takjes.