Rob's kookboek

Londonderrysoep

Benodigdheden
  • 100 g champignons
  • 900 ml kippebouillon
  • 1 dl droge witte wijn
  • 30 g boter
  • 1 eetlepel zeer fijngehakte ui
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • snufje cayennepeper
  • 30 g bloem
  • 1 eierdooier
  • 50 ml room
  • zout
  • peper
Bereidingswijze
  1. Snijd de champignons in plakjes en kook deze 3 minuten in de bouillon aangevuld met de wijn.
  2. Schep de champignons uit de pan en houd ze apart.
  3. Smelt de boter in een sauspan, op een laag vuur en fruit hierin de ui samen met de kerrie en de cayennepeper.
  4. Voeg er, al roerende, de bloem aan toe en blijf roeren tot een glad mengsel ontstaat.
  5. Laat dit in 3 minuten gaar, maar niet bruin worden (roux).
  6. Giet er langzaam, al roerende, de bouillon bij en breng de soep aan de kook.
  7. Laat deze, op een laag vuur, onder af en toe roeren, in 20 minuten gaar worden.
  8. Laat de champignonplakjes de laatste 3 minuten meeverwarmen.
  9. Kop vlak voor het serveren de eierdooier los met de room (liaison).
  10. Roer er een paar eetlepels warme soep door en giet dit, van het vuur af, al roerende bij de soep.
  11. Breng de soep op smaak met zout en peper.