Afvallen en dieet
Heb jij het goede gewicht?
Wat is het juiste gewicht!
Het juiste gewicht is het gewicht waarbij je je lekker voelt, waarbij jij je goed voelt.
Onderstaand programmaatje moet je dan ook niet zien als iets wat je opgelegd wil worden... er zijn bovendien meerdere standaards die afwijken van elkaar... allemaal cijfertjes. Bas nuanceert nog verder: "Het gewicht gekoppeld aan een lengte zegt relatief weinig over een ideaal gewicht . Het zegt n.l. niets over de lichaamssamenstelling. Stel je weegt -zoals ik- 84 kg met een lengte van 1.81 maar hebt een laag vetpercentage, lager dan 15% (of lager dan 20%, vrouw) verder is je bloeddruk & rusthartslag binnen de norm, dan is er weinig reden tot paniek!"
Maar als je behoefte hebt aan wat houvast aan die cijfertjes....
Bereken je gewicht...
Ben je te zwaar? Te licht? Of heb je het 'juiste' gewicht? Vul je lengte (in cm.) en je gewicht (in kg.) in en klik op de knop "Berekenen"... en bedenk dat je je voelt zoals je je voelt..... als we het alleen van cijfertjes moesten hebben zag de wereld er nog anders uit!
Jouw gewicht
Wanneer we ineens veel minder brandstof(voedsel) tot ons nemen moet het lichaam een oplossingzoeken voor dit tekort. Als oplossing gebeuren er twee dingen:
- Om zo zuinig mogelijk met de kleinere hoeveelheid calorieën om te gaan past het lichaam zich aan. Ons lichaam leert om met veel minder calorieën toch te overleven. We worden zuiniger; de calorie verbranding neemt af.
- Doordat we niet voldoende brandstof hebben, gaat je lichaam ook de brandstof ergens anders vandaan halen. Als alternatief verbruiken we ook lichaamsvet en spiereiwitten. Je verliest dus naast vet ook spieren. Dit is niet gunstig, want juist de spieren zorgen ervoor dat je voldoende calorieën kan verbranden. Houd er rekening mee dat je hart ook een spier is.
Je moet er voor zorgen dat juist die spieren en calorie verbranding op peil blijven door een juiste mix van extra beweging en voeding. Een populaire manier of je stofwisseling te versnellen is door gebruik te maken van algen, de beste soort daarvoor is de Chlorella alg die voor een sterkere darmflora zorgt en een zeer hoge dosis chlorophyl (bladgroen) bevat die het lichaam helpt met:
- verwijderen van afvalstoffen (ook diverse metalen zoals kwik, lood)
- betere vertering van eiwitten
- een stabielere suikerspiegel (minder snack behoefte)
- aanvullen van aminozuren en omega vetzuren (voor goede vetverbranding)
Kies altijd voor natuurlijke supplementen zoals chlorella, kelp, zeewier, zeegroenten en gekiemde groenten zoals alfafa, tauge, tuinkers, bonen. Deze zit namelijk bomvol mineralen, vitamines en amino zuren.
Als je wilt afvallen eet dan dingen die je stofwisseling verbeteren:
- Asperges (stimuleert nieren, vet afbreker)
- Uien (verhogen de stofwisseling)
- Spruiten (stimulieren de nieren en alvleesklier)
- Sla (verhoogt stofwisseling)
- Bieten (vocht afdrijvend)
- Brandnetel thee (breekt eiwitten af)
- Wortels (verhoogt stofwisseling)
- Tomaten (oxalische zuren versterken je stofwisseling)
- Mierikswortel (vet afbreker)
- Komkommer (stimuleert nieren en vet afdrijving)
- Knoflook (darm en maag schoonmakend)
Kruiden die als thee te gebruiken zijn:
- Berkeblad bevordert de uitscheiding van afvalstoffen
- Sporkehout bevordert de darmwerking
- Senna stimuleert darmwerking
- Guldenroede bevordert de uitscheiding van afvalstoffen
Belangrijke vitamines en mineralen:
- Vitamine A is nodig voor de eiwitstofwisseling en voor de spijsvertering.
- Vitamine B1 levert energie voor de stofwisseling van koolhydraten en is essentieel voor de stofwisseling van je spieren.
- Vitamine B2 levert energie voor de stofwisseling van eiwitten, koolhydraten en vetten.
- Vitamine B3 neemt deel aan de energie-, koolhydraat-, eiwit- en vetstofwisseling in je cellen. Het is ook nodig voor de glycogeenvorming, oftewel de vorming van je 'snelle energie' voorraad.
- Vitamine B5 helpt bij vorming van energierijke verbindingen in de stofwisseling van koolhydraten, eiwitten en vetten.
- Vitamine B6 een co-enzym in de stofwisseling van eiwitten, koolhydraten en vetten.
- Vitamine B8 - biotine vrijmaken van energie uit glucose, het herstel van glucose en bij de opbouw van vetzuren.
- Chroom Picolinaat zorgt voor een evenwichtige bloedsuikerspiegel en stimuleert de vetverbranding.
- Fosfor helpt bij het vrijmaken van energie uit je voeding en bij het transport van vetten.
- Jodium bouwsteen van de schildklierhormonen, belangrijk voor oa het op peil houden van je ruststofwisseling.
- Magnesium helpt bij het vrijmaken van energie uit je voeding
- Vanadium is een belangrijke factor voor de glucose- en vetstofwisseling.
- Zink is een belangrijk onderdeel in de verbranding van koolhydraten, alcohol en vetzuren.
Andere tips
- Per dag 4-6 kleine maaltijden eten ipv 2-3
- Eet bij iedere maaltijd wat eiwitten, deze leveren diverse aminozuren en werken stofwisselingsverhogend.
- Kauw je eten langzaam, het duurt namelijk een tijdje voor je lichaam het signaal geeft dat je volzit, ook verbetering je de vertering van je eten door het eten kleiner te maken
- Ga niet boodschappen doen als je nog moet eten
- Bewaar je nagerecht voor een later moment
- Als het kan, eet je warme maaltijd tussen de middag
- Koffie na een maaltijd (niet binnen 1 uur) kan de stofwisseling en verbranding van calorieën versnellen
- Train je buikspieren nooit met gewichten. Het zal spierweefsel opbouwen en daardoor je middel juist dikker maken.
- Kijk uit met koolhydraat arme diëten voor nierstenen. Veel vlees en groente is namelijk een combinatie om de ontwikkeling van nierstenen te bevorderen. Als je veel dierlijke eiwitten binnenkrijgt, krijg je een hoog calciumgehalte in je urine. Door dit met veel groente te nuttigen, kan daar een hoge concentratie oxalaat bijkomen. Dit leidt tot de vorming van calciumoxalaat dat kan gaan klonteren, waardoor nierstenen kunnen ontstaan.
- Eet je vet combineer dit dan niet met voeding die een hoge glycemische waarde heeft (jaagt je suikerspiegel en vetopslag op) zoals:
- wit brood
- patat
- chips
- suiker produkten
- Eet voedsel met een laag glycemische waarde, dit wil zeggen dat ze langzamer verteren en minder effect op je suikerspiegel hebben, juist een snelle stijging zorgt voor extra vetopslag. Zeker voor suikerpatienten is het belangrijk je voeding aan te passen. Hoe lager de waarde hoe beter voor je suikerspiegel.
Er is nog een hele voedselcategorie die bijdraagt aan gewichtsverlies, omdat de producten bitter zijn, of omdat ze een hoog watergehalte hebben. Het is bekend dat ieder voedsel of kruid dat bitter is meehelpt vetten sneller en efficiënter door het systeem te loodsen. Bitter en voedsel met een hoog watergehalte zijn onder andere haver, maïs, rogge, adzuki-bonen, komkommer, aubergine, zoete aardappelen, selderij, asperges, spruitjes, kool en andere spruitachtigen. Je kunt ook kruiden gebruiken die de spijsvertering stimuleren. Dit zijn onder andere kardemom, gember, kaneel, cayennepeper
Rendement
Ok, het is juist dat NIET ALLE voedingsmiddelen door je lichaam op dezelfde manier verwerkt worden. Je weet waarschijnlijk al dat als je 100kcal uit eiwitten eet, je "netto" minder overhoudt dan als je 100kcal uit koolhydraten of vetten eet.
Dit komt omdat eiwitten meer energie van je lichaam vragen om te verteren, terwijl vetten en koolhydraten redelijk "verbruiksklaar" zijn en je lichaam amper moeite moet doen om deze te verbruiken.
Wat zeg je? Wil je graag weten hoeveel calorieën er PRECIES overblijven als je 100kcal uit eiwitten, koolhydraten of vetten eet? Ok, ik dacht al dat je het nooit ging vragen...
- Als je 100kcal uit vetten eet, hou je netto 97kcal over
- Als je 100kcal uit koolhydraten eet, hou je netto 86 tot 93kcal over
- Als je 100kcal uit eiwitten eet, hou je netto maar 70kcal over
Maar dit wil NIET zeggen dat je jezelf kan volproppen met eiwitten en dan denken dat je op miraculeuze wijze slank gaat worden.
Rol van het Ghreline hormoon
Grote kans dat je maag veel van het hormoon Ghreline aanmaakt dat een signaal naar je hersenen stuurt. Zodra de maag gevuld is neemt de aanmaak van dit hormoon af en stopt het hongergevoel. Daarnaast reageren je darmen op calorierijk voedsel, zodra de darm zich vult worden er bepaalde eiwitten aangemaakt zoals de stof PYY die juist de trek vermindert. Het is dus een samenspel van hormonen en eiwitten die je hongergevoel aansturen. Gaat daar wat mis dan is het ook logisch dat de ene persoon een sterker hongergevoel heeft dan de andere.
Rol van het leptine hormoon
Leptine en insuline beïnvloeden de eetlust via de hypothalamus voornamelijk op de langere termijn. De leptine concentratie stijgt niet of nauwelijks in aansluiting aan een maaltijd, maar met name wanneer de vetmassa toeneemt en er chronische een grote flux van glucose en vetzuren in de adipocyt bestaat. Insuline stijgt uiteraard wel snel na een maaltijd, maar heeft veel tijd nodig om de hypothalamus te bereiken via de bloed-hersenbarrière. Pas wanneer de insuline concentratie in plasma chronisch is verhoogd, worden hypothalame neurale circuits zodanig beïnvloedt dat de gevoeligheid van de hersenstam voor verzadigingssignalen toeneemt.
2848.pdf
Algemene tips
Richtlijnen die je kunnen helpen om een geschikt dieet samen te stellen:
- Denk eraan: onthouding en honger zijn geen voorwaarden om af te slanken. Integendeel: ze werken enkel frustrerend en kunnen leiden tot vreetbuien.
- Blijf niet dooreten tot je een volledig "vol gevoel" hebt. Het duurt zo'n 20 minuten tot de hersenen het signaal krijgen dat het lichaam voldoende voedsel tot zich heeft genomen en dus verzadigd is.
- Denk eraan je voedsel goed te kauwen. Het kauwen helpt het lichaam bij het efficiënter benutten van voedingsstoffen. Daardoor wordt voorkomen dat sommige slecht verteerde voedingsmiddelen worden opgeslagen onder de vorm van vet in de weefsels. Goed kauwen is meer dan ervoor zorgen dat je het voedsel kan inslikken. Het zorgt ervoor dat je je veel vlugger verzadigd voelt met minder grote hoeveelheden voedsel. Je kan hierbij denken aan een oud gezegde: "kauw je drinken en drink je eten."
- Donkergroene groenten: laat niet na om zo lang als ze voorradig zijn ze royaal toe te voegen aan je dagelijkse menu. Je kan ze sappig maken met water of sinaasappels; voeg citroen toe en kruiden zoals munt of citroenmelisse. Ook bij mensen met een genetische aanleg voor zwaarlijvigheid wordt het al dan niet opslaan van extra kilo's sterk bepaald door een verantwoorde voedselkeuze en de mate van lichaamsbeweging.
- Rauwkosten: neem grote porties. Je kan heerlijke saladedressings maken met citroen, sinaasappelsap, stukjes groene appel, aardbeien of gedroogde vruchten, balsamico azijn, kruiden,…
- Voeg geregeld gebroken lijnzaad toe aan je maaltijden. Het bevat veel essentiële vetzuren die belangrijk zijn voor allerlei lichaamsfuncties. Bovendien helpt het om de zin in eten, die leidt tot overgewicht, te verminderen.
- Water: drink minstens anderhalve liter (mineraal)water per dag. Dit helpt bij de afvoer van toxische reststoffen die in de lichaamsweefsels opgeslagen zijn. Hierdoor kunnen zuurstof en voedingsstoffen de cellen gemakkelijker bereiken en verloopt de afvoer van opgeslagen vet efficiënter.
- Neem de hoofdmaaltijd 's middags en een lichte maaltijd 's avonds. Probeer niet meer te eten na zes uur 's avonds. Het spijsverteringsstelsel werkt het best rond de middag. 's Avonds vertraagt de werking ervan, dus als je te laat nog eet, wordt dit voedsel niet meer volledig verteerd en wordt het opgeslagen als vet.
Een goed dieet is geen dieet
Het lichaam wil altijd in een bepaalde balans zijn. Al weeg je 150 kilo dan zal het lichaam dit ervaren als de balans. Val je af dan is dat een verstoring in de balans en het lichaam is ziek. Bij verandering van het voedingspatroon of bij het stoppen van het dieet zal de elastiek de balans weer omhoog doen schieten. Resultaat is een toename van gewicht.
Apen lijnen niet. Ze volgen geen dieet en hebben nog nooit van sport gehoord. Als ze hun buik vol hebben, zitten ze uren op hun achterste te niksen of te vlooien. En ze houden er een goed figuur bij. U bent een aap. Uw vader is een aap, uw moeder is een apin, uw kinderen zijn aapjes. Maar jullie zijn wel rare apen. De mens is de enige aap zonder vacht, de enige aap die kan huilen.
Pas 8 duizend jaar geleden zijn we dieren gaan houden zoals schapen en zijn we begonnen aan de landbouw. In de korte tijd dat we landbouwvoedsel eten, die 8 duizend jaar dus, is ons lichaam (evolutionair gezien) niet veranderd, dat duurt namelijk veel langer, maar het eten dat we eten is wel veranderd. De gehele evolutie hebben we dus hoofdzakelijk geleefd van vruchten, knollen planten, noten en een minimum aan vlees. Dit zijn hoofdzakelijk de vezelrijke trage koolhydraten en minder vet. De snelle koolhydraten als aardappels, brood, rijst, suiker en alcohol gebruiken we pas een korte periode in de evolutie, te kort om zelfs evolutionair gezien ons lichaam aan te passen. Vlees werd pas echt gegeten in de middeleeuwen door de adel, het was een vorm van status.
Alcohol verbrandt het snelst. Daarna de koolhydraten en dan pas de vetten. Alcohol is een niet lichaamseigen stof. Alcohol zal direct als brandstof gebruikt worden. Het probleem is dat de opgeslagen glycogeen niet verbrand wordt en zo dus omgezet wordt in vet. Alcohol is dus een echte dikmaker. In principe worden vetten alleen in rust verbrand. Bij activiteit zal het lichaam gebruik maken van het glycogeen dat opgeslagen zit in de spieren en deze omzetten in energie. De lever bezit ook een hoeveelheid glycogeen. Al het glycogeen wat niet wordt verbruikt, wordt uiteindelijk door de lever omgezet in vet. Het leuke is dat je hier de controlerende werking ziet van de Lever op de Milt.
Tips
- Begin de hoofdmaaltijd met soep
- Eet veel groente en fruit
- Eet regelmatig bonen
- Gebruik vlees als een bijgerecht, evenals aardappelen en pastas
- Eet geregeld eieren
- Eet noten
- Vermijd transvetten
- Gebruik producten van gras-koeien en bijvoorkeur ruw (ongepasteriseerd)
- Vermijd light producten, deze hebben vaak meeer calorieën dan u denkt
- Eet voedsel met een lage glycemische index
- Vermijd kunstmatige hulpstoffen in voeding
- Gebruik natuurlijke cosmetica
- Zorg dat je lichaam een vetverbrander wordt
- Vermijd frisdranken met toegevoegde fructose-siroop
- Vermijd suiker, maar ook zoetsoffen
- Zorg voor een goede darmflora