Rob's web

Chroom

Chemisch element Chroom (Cr)
Atoomnummer 24.

Er is nog vrij weinig bekend over de werking van chroom. Wat wetenschappers wel weten is dat chroom een rol speelt bij de werking van insuline in het lichaam (het verbeterd de insuline gevoeligheid) en heeft daarmee invloed op de koolhydraatstofwisseling. Een tekort aan chroom komt in Nederland eigenlijk niet voor. Een gevarieerde voeding levert genoeg chroom op. De gevolgen van een te hoge inname zijn niet bekend.

Chroom is betrokken bij de HDL-cholesterol productie in de lever. Dit goede cholesterol heeft in tegenstelling tot het schadelijke LDL-cholesterol een positieve invloed op de gezondheid. LDL-cholesterol kan op de vaatwanden gaan zitten, wat hart en vaatziekten veroorzaakt. HDL-cholesterol kan deze aanslag van LDL-cholesterol verwijderen.

Chroom helpt bij het omzetten van koolhydraten tot energie. Het reguleert ook de opname van insuline door de lichaamscellen. Er zijn aanwijzingen dat mensen met een lage bloedsuikerspiegel (en dus ook suikerpatiënten) gebaat zijn bij extra chroom.

Chroom is een spoorelement.

Eigenschappen

Symptomen bij een tekort

Bronnen

Voedingsmiddelen rijk aan chroom zijn: volkoren producten, vlees, vis, kaas, melkproducten, stroop, bonen, peulvruchten, groente en fruit.

Dosering

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor chroom is er niet maar 0,025 mg (25 microgram) per dag zou genoeg moeten zijn. Indien nodig kunnen supplementen tot 200 microgram per dag genomen worden. Het kan het beste ingenomen worden als onderdeel van een goed multivitaminen- en mineralenpreparaat.

Voorzichtig en giftigheid

Er zijn geen aanwijzingen dat chroom schadelijk is, zelfs niet bij hoge doses omdat een teveel wordt uitgescheiden. Toch wordt geadviseerd niet meer dan maximaal 200 microgram per dag te nemen tenzij onder medische begeleiding.