Rob's web

Mineralen en sporenelementen

Mineralen zijn belangrijke componenten voor de gezondheid. Zonder de hulp van mineralen kunnen bijvoorbeeld vitaminen niet functioneren in ons lichaam. Mineralen (ijzer) transporteren zuurstof door ons lichaam. Ze spelen ook een belangrijke rol bij de groei, instandhouding en herstel van weefsels. Mineralen zijn ook betrokken bij het samentrekken van spieren, het functioneren van de zenuwen en bij de energie huishouding.

De mineralen zijn onder te verdelen in twee groepen: de micro en de macro mineralen. Macro mineralen of macro elementen zijn de groep mineralen die we met de dagelijkse voeding in een grote hoeveelheid nodig hebben. De micro mineralen worden ook wel sporenelementen genoemd, hiervan hebben we dagelijks maar een kleine hoeveelheid van nodig. Voor het goed functioneren van het lichaam zijn er 20 mineralen noodzakelijk.

Het lichaam kan wel vitamine D maken, maar het kan geen enkel mineraal maken. Bij een voldoende gevarieerde voeding zal er niet snel een mineralen tekort optreden. Een verminderde eetlust, een streng dieet of medicijn gebruik kan wel lijden tot een mineralen tekort. Vermoeidheid is hierbij het eerste signaal.

Overzicht van de verschillende soorten mineralen

NederlandsEngelsAfk.
BoorBoronB
CalciumCalciumCa
ChloorChlorideCl
ChroomChromiumCr
FluorFluorideF
FosforPhosphorusP
GermaniumGermaniumGe
IJzerIronFe
JodiumIodineI
KaliumPotassiumK
KobaltCobaltCo
KoperCopperCu
MagnesiumMagnesiumMg
MangaanManganeseMn
MolybdeenMolybdenumMo
NatriumSodiumNa
SeleniumSeleniumSe
SiliciumSiliconSi
VanadiumVanadiumV
ZinkZincZn
ZwavelSulpherS

Interactie tussen mineralen

Alle spoorelementen staan direct of indirect met elkaar in verbinding, afhankelijk van de positieve of negatieve lading (kationen of anionen). Wanneer 1 of meerdere elementen ontbreken onstaat er een onbalans.

De volgende afbeelding toont de interactie tussen mineralen. Het laat heel duidelijk zien hoe complex de samenwerking tussen de verschillende mineralen is.

Mineralen wiel