Rob's web

Geconjugeerd linolzuur

CLA is de afkorting voor Conjugated Linoleic Acid (Eng.): geconjugeerd linolzuur. CLA is de afkorting voor Conjugated Linoleic Acid (Eng.): geconjugeerd linolzuur. Als in een meervoudig onverzadigde verbinding de dubbele bindingen vlak naast elkaar liggen en in hetzelfde vlak dan heten de dubbele bindingen geconjugeerd, dit levert extra stabiliteit voor de verbinding. Met de term geconjugeerd linolzuur, CLA worden isomeren van linolzuur aangeduid. Het gaat in totaal om acht van deze verbindingen.

De meest voorkomende isomeren van CLA:

Deze stoffen zouden spierafbraak, bijvoorbeeld ten gevolge van een dieet, of intensieve training, tegengaan, de vetverbranding verbeteren, het lichaamsvet verminderen en tevens helpen tegen het bij diëten zo gevreesde jojo-effect, het verschijnsel, dat men na een (afslank)dieet ondergaan te hebben, net zo snel (of: sneller), weer (of: meer) aankomt. CLA zou er ook voor zorgen dat de energie die wordt geput uit vetverbranding, ten bate komt van de spiermassa, eerder dan dat deze wordt gebruikt voor de basale stofwisseling. CLA wordt als supplement tijdens het volgens van een dieet gericht op gewichtsverlies, vaak gebruikt in combinatie met chroom, dat het hongergevoel zou tegengaan door de bloedsuikerspiegel op een normaal peil te houden.

Bron: Wikipedia

Dierlijke transvetzuren en CLA

In tegenstelling tot andere transvetzuren (geharde plantaardige vetten) worden aan CLA voornamelijk positieve gezondheidseffecten toegeschreven. Sommige effecten zouden eerder te danken zijn aan de aanwezigheid en de samenwerking van verschillende CLA-isomeren (bv. de bescherming tegen chemisch geïnduceerde borstkanker bij proefdieren).

CLA, een nieuw gezond vetzuur?

CLA haalt vet weg uit buik en benen

Geef je gezonde maar dikke mensen een half jaar elke dag 3,4 gram CLA, dan verliezen ze 1,4 kilo vet. Hun spiermassa neemt daarentegen met een halve kilo toe. Dat blijkt uit een Noorse studie die is gepubliceerd in de British Journal of Nutrition.

http://www.ergogenics.org/vetzucht24.html#4

Bronnen van CLA

Kwantitatief de belangrijkste natuurlijke voedingsbronnen van CLA zijn vlees, melk, kaas en andere producten van herkauwers, zoals koeien en lammeren

CLA waarschuwing

CLA verhoogd insuline resistentie en kan daarom niet gebruikt worden bij de behandeling van hyperinsulinemie

http://overgewicht.pilliewillie.nl/obesitas/behandeling.overgewicht.5a.php

Meer spieren en minder vet door CLA

CLA helpt afslankers niet om gewicht te verliezen. Wel heeft het supplement een spieropbouwende functie en remt het de groei van vetcellen, waardoor CLA de verhouding spier/vet verbetert. Volgens wetenschappers van de University of Wisconsin zetten mensen die CLA gebruiken als ze aankomen twee keer zoveel spier aan als mensen die het supplement niet gebruiken.

www.ergogenics.org/cla3.html

Verlies van CLA in kaas door magnetron

Effect of heating and processing methods of milk and dairy products on conjugated linoleic acid and trans fatty Acid isomer content

Herzallah SM, Humeid MA, Al-Ismail KM. Department of Nutrition and Food Technology, Faculty of Agriculture, University of Mu'tah, Jordan. saqermay@yahoo.com

The conventional heating methods of milk did not cause any significant increase in the trans isomer content, with the exception of milk heated at 63 +/- 1.0 degrees C for 30 min and milk microwaved for 5 min, which were significantly increased by 19 and 31%, respectively. The chemical changes of lipids were generally accelerated with the severity of the heat treatment and duration of storage.

The conjugated linoleic acid content of cheese heated in a microwave oven for 5 min decreased by 21%, and microwave heating for 10 min caused a decrease of 53% compared with that of freshly boiled cheese.

PMID: 15778297 [PubMed - indexed for MEDLINE]

J Dairy Sci. 2005 Apr;88(4):1301-10

New Danger Associated With Drinking Ordinary Milk

Milk in its purest raw form is one of the best foods anyone could consume, a fact made abundantly clear in this recent study by Dr. Loren Cordain about the presence of betacellulin, the growth factor found in the whey fraction of milk.

Dr. Cordain cites 25 studies connecting increased rates of cancer to drinking pasteurized milk via betacellullin, as it passes into the adult digestive tract intact, then comes in contact with receptors and the circulation that stimulates the growth of cancer cells throughout the body.

The random factor that makes raw milk a healthier choice as it protects your health from betacellulin: The presence of conjugated linoleic acid (CLA) that's five times greater in milk produced by grass-fed cows. CLA blunts the cancer-causing effect of betacellulin and has prevented cancer in lab tests too, particularly in conjunction with saturated fat.

Efficacy of conjugated linoleic acid [CLA] for reducing fat mass

Given at a dose of 3.2 grams/day, CLA produces a modest loss in body fat in humans.

Fat From Grass-Fed Cows Helps You Lose Weight

The absolute BEST way to get CLA is naturally from grass-fed beef. Grass-fed animals have from three to five times more CLA than grain-fed animals. So if you're looking to get more CLA in your diet, please do so naturally. Aside from grass-fed beef, dairy products from grass-fed cows like raw milk, raw butter and raw milk cheese are also good choices for CLA, which allows you to pick the foods that apply to your nutritional type.