Rob's web

Verzadigde vetten

Het belang van verzadigde vetten voor biologische functies

Door Mary G. Enig, PhD

Hoewel de noodzaak van verzadigde vetten voor energie, celvliezen, de productie van hormonen en het voorzien van organen van zachte beschermlagen inmiddels door velen wordt ingezien, zal het je mogelijk verbazen om er achter te komen dat bepaalde verzadigde vetzuren ook van essentieel belang zijn voor signalerings- en stabiliseringsprocessen in het lichaam. Signaleringsprocessen werken in de cellen op het niveau van vlieseiwitten. De meeste van deze eiwitten worden G-proteïnereceptors genoemd. De G-proteïnereceptors worden gestimuleerd door verscheidene moleculen en kunnen 'in- of uitgeschakeld' worden alsof ze bediend worden door een lichtknop die gedurende een bepaalde tijd aan staat en dan zichzelf uitzet totdat deze opnieuw gestimuleerd wordt.

De verzadigde vetzuren die een belangrijke rol spelen in deze processen zijn het uit 16 koolstofatomen opgebouwde palmitinezuur, het uit 14 koolstofatomen bestaande myristinezuur en het uit 12 koolstoffen vervaardigde laurinezuur. Deze verzadigde vetzuren komen voor in bepaalde voedselvetten. Palmitinezuur is bijvoorbeeld voor 45 procent afkomstig uit palmolie en ongeveer 25 procent uit dierlijke en zuivelvetten. Verder maakt het lichaam zelf palmitinezuur uit overtollige koolhydraten en eiwitten. Hoewel minder bekend, is een biochemisch proces genaamd palmitoylatie zeer belangrijk voor onze gezondheid. Hierbij wordt palmitinezuur door het lichaam aangewend voor stabiliseringsprocessen.

Wanneer deze belangrijke verzadigde vetzuren niet voldoende voorradig zijn, zullen bepaalde groeifactoren in de cellen en organen ook onvoldoende op elkaar aansluiten. Dit komt omdat verschillende receptors, zoals G-proteïnereceptors, gekoppeld moeten worden aan lipiden om lokaal functioneren te bewerkstelligen. De boodschappen die van de buitenkant naar het binnenste van de cel worden gecommuniceerd, sturen vele functies aan, inclusief functies die geactiveerd worden door bijvoorbeeld adrenaline bij de primitieve vecht- of vluchtreacties van zoogdieren. Wanneer de adrenalineklier adrenaline produceert en de adrenalinereceptor (beta-adrenergische receptor) communiceert met de G-proteïne en het daaropvolgende signaalproces, worden de lichaamsdelen tot actie aangespoord: het hart gaat sneller slaan, er vloeit minder bloed naar de darmen terwijl er juist meer bloed naar de spieren vloeit en de productie van glucose wordt gestimuleerd.

Het G-proteïne kent vele vormen. De alfa-subeenheid is covalent verbonden aan myristinezuur. De functie van deze subeenheid is van belang voor het in- en uitschakelen van de verbinding met een enzym genaamd adenylate cyclase en daarmee de versterking van belangrijke hormoonsignalen. Toen onderzoekers keken naar de vetzuursamenstelling van de phosfolipiden in de T-cellen (witte bloedlichaampjes) van zowel jonge als oude donoren, ontdekten ze dat een vermindering van lymfocyten verantwoordelijk was voor een leeftijdsafhankelijke afbraak van het functioneren van witte bloedlichaampjes. Ze ontdekten dat ze cellulaire tekorten in palmitine- en myristinezuur konden corrigeren door deze verzadigde vetzuren toe te voegen.

De meeste westerlingen consumeren zeer weinig myristinezuur omdat het zich bevindt in twee vetten waarvan vaak gezegd wordt dat we die moeten vermijden, namelijk kokosolie en zuivel. Myristinezuur is echter een zeer belangrijk vetzuur dat door het lichaam wordt aangewend om vele soorten eiwitten te stabiliseren, inclusief eiwitten die door het immuunsysteem worden gebruikt en tumoren bestrijden. Deze functie wordt myristoylatie genoemd en ze vindt plaats wanneer myristinezuur zich hecht aan een eiwit op een specifieke plaats waar ze een nuttige functie vervult. Een voorbeeld: het lichaam heeft het vermogen om de productie van tumoren van longkankercellen te onderdrukken als een bepaald onderdrukkingsgen aanwezig is. Dit gen wordt fus1 genoemd en het is een eiwit dat dan gemodificeerd wordt door covalente toevoeging van het verzadigde myristinevetzuur. Hieruit volgt dat het ontbreken van myristinezuur uit onze voeding nadelige gevolgen kan hebben, waaronder kanker en een slecht werkend immuunsysteem.

Laurinezuur heeft uiteenlopende functies. Het is een antimicrobieel vetzuur, zowel alleenstaand als monoglyceride. Het heeft ook een stabiliserende functie wanneer het zich hecht aan bepaalde eiwitten, net als myristine- en palmitinezuur. Stearinezuur is een verzadigd vet opgebouwd uit 18 koolstofatomen. De hoofdbronnen zijn dierlijke talgen, die ongeveer 20 tot 25 procent stearinezuur bevatten, en chocola, die ongeveer 35 procent stearinezuur bevat. In andere voedselbronnen komt het maar zo'n 1 tot 2 procent voor.

Hoeveel verzadigd vet hebben we nodig? In de jaren 1970 ontdekten Canadese onderzoekers dat dieren die voer kregen met raapzaadolie en zogeheten 'Canola-olie' (een commerciële, gemodificeerde variant op raapzaadolie die oorspronkelijk uit Canada komt en niet in Europa gebruikt wordt) hartletsel kregen. Dit probleem verdween toen verzadigde vetten werden toegevoegd aan het voer. Gebaseerd op dit en ander onderzoek werd uiteindelijk besloten dat het dierenvoedsel tenminste 25 procent verzadigd vet moest bevatten. Van de voedselvetten die werden getest bleek reuzel de beste proporties verzadigd vet te bezitten, precies het soort vet waarvan gezegd wordt dat we dat onder alle omstandigheden dienen te vermijden! Dit zijn slechts een paar van de veelomvattende maar vitale redenen om palmolie, kokosolie, boter en reuzel toe te voegen aan ons voedsel.

Wil je meer weten over vetten, bekijk dan haar uitgebreide boek "Feiten over vetten" met echte eerlijke informatie over voeding en niet een propaganda verhaaltje van de industrie dat we zo vaak uit Den Haag horen.

Cholesterol, verzadigd vet en andere mythes

Zowel de reguliere als alternatieve hoek verklaart de oorlog aan verzadigde vetten vanwege hun hoge cholesterolgehalte. Dit is een hardnekkige mythe. In Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen kookt men veel met boter, kokosvet, reuzel en andere verzadigdevetten en kijk eens hoe gezond ze er daar bij lopen!

Verzadigde vetten zijn bij uitstek geschikt voor bakken, braden en frituren omdat ze hoge temperaturen kunnen weerstaan en meerdere keren gebruikt kunnen worden. Natuurlijke verzadigde vetten (dierlijke vetten, maar ook plantaardige vetten als kokosolie) worden probleemloos door het lichaam geaccepteerd en opgenomen en...je wordt er NIET dik van! Uitstekende vetten om in te bakken zijn: kokosolie, boter en olijfolie.

Mensen worden dik en ongezond als gevolg van suiker en geraffineerde olie (transvetten). Dus eet gerust een eitje gebakken in roomboter of eet volvette yoghurt. Zelf kan ik niet wachten totdat rauwe, ongepasteuriseerde melkprodukten in Nederland verkocht mogen worden (gebeurt in sommige staten van Amerika al)!

Dan de cholesterolmythe. Cholesterol is de stofzuiger van je bloed. Als je cholesterol slecht is, ligt dat niet aan natuurlijke verzadigde vetten, maar aan onnatuurlijke verzadigde vetten (transvetten) en suiker.

Deze combinatie is DE oorzaak van westerse ziektes als hoge cholesterol en een verzwakt immuunsysteem waardoor candida, gevaarlijke en minder gevaarlijke virussen (incl. griep en verkoudheid), parasieten en zelfs kanker, hepatitis en AIDS kans krijgen om binnen te dringen en gevoed worden door deze uiterst gevaarlijke chemische cocktail die in onze 'voeding' zit.

Het gaat erom je lever en je darmen op peil te houden. Je lever is je centrale ontgiftingsorgaan en is direkt verantwoordelijk voor de kwaliteit van je bloed (en dus ook je cholesterol). Hoe schoner de lever, hoe schoner je bloed. Je darmflora zijn essentieel voor je algehele weerstand. Hoe schoner je darmen, hoe beter je weerstand.

Uitstekende voedingsmiddelen voor een goede kwaliteit bloed en cholesterol, darmen, lever en afweer: groene bladgroente, wortel, ui, knoflook, kool, kiemen, alfalfa. Eet tenminste een maaltijd van rauwe groente per dag. Een goede tip voor een dagelijkse salade:

Verzadigd vet is vooral ook de drager van de in vet-oplosbare vitaminen A en D waaraan, mede dankzij het van hogerhand bevolen demoniseringsproces, miljoenen mensen nu een chronisch tekort hebben.

Supplementen ter bevordering van een goede kwaliteit bloed en cholesterol en een gezonde lever en darmflora:

Kijk uit met bloedverdunners en cholesterolverlagers. Artsen kijken naar waar de klacht zich manifesteert, niet naar waar het begint: bij le jever en darmen. Dit geldt ook voor andere klachten en kwalen. Alles begint bij de lever en darmen.

Fat Lies

Fat is an important macronutrient for the body. Unfortunately, people have been fed the 'fat lie' that fats are unhealthy. The truth is that like carbohydrates and other macronutrients, fats come in various forms.

Some are healthy, others are unhealthy. Understanding the role that fats play and which fats are the healthy choice is important for the pursuit of good health.

Decades ago, all fats were considered 'unhealthy.' Low fat diets became the fad. People on these diets would find their metabolism slowed considerably. They'd become cranky and irritable. In some cases, low fat diets combined with high protein intakes proved to be a fatal combination.

Recently, science has uncovered that fats are far more complex than originally understood. Many consumers now understand the difference between saturated fats (those that are typically hard at room temperature) and unsaturated fats (those that are liquid). The myth still remains that saturated fats are in fact bad for us and unsaturated fats are good. The truth is that saturated fats play an important role while unsaturated fats can be damaging in excess.

Unsaturated fats come in different types. Omega-3 fatty acids, for example, are considered 'essential' because the body cannot produce on its own and therefore must receive them from the diet. There are monounsaturated fats, polyunsaturated fats, and the list goes on. Research suggests that the ratio of fats to each other is more important than overall amounts of fats. Omega-3 fatty acids are extremely sensitive to light and heat, so they are often destroyed in processing. Omega-6 fats are more resilient. The result is that most adults receive far too many omega-6 fatty acids compared to too little omega-3 fatty acids.

The solution to this is to consume healthy, fresh, unprocessed sources of quality fats. These come from a variety of sources. While trace amounts can be found in leafy green vegetables, other, richer sources include egg yolks from free range chickens, cold water fish, and cold-pressed oils from flaxseed plants. Olive oil contains healthy fats as well, but it does not contain Omega-3 and is therefore not a substitute source. Those concerned about receiving adequate amounts can consider supplementing with flaxseed oils or fish oil capsules.

Saturated fats also come in various forms. Consumers have been made aware of the dangers of trans-fatty acids, which are deformed fats that have been linked to various diseases and cancers. Other saturated fats have been lumped into a 'bad fat' category without regard to the fact that the saturated fats found in coconut and avocado are completely different than those fats found in animal flesh or lard.

Saturated fats play an important role in hormone production, may positively impact metabolism, and increase the satiety (full feeling) of foods. Some may actually reduce cholesterol and risk of heart disease. Controversy rages over which saturated fats are 'good or bad' but a modest amount of natural fats from avocado, coconut oil, and grains is probably healthful rather than harmful. The marbled fats in animal meats, however, have been positively correlating with various health risks, so focusing on lean proteins is key when consuming flesh meats (with the exception of cold water fish, where the fat content is healthy unsaturated fats).

Fats play many important roles in the body, from helping the body build hormones to impacting overall metabolism. Some fats, such as Omega-3 fatty acids, have been shown to reduce the risk of heart disease more significantly than cholesterol-lowering medications. As with all foods, fats should be consumed in variety and moderation. Integrate a variety of whole, fresh, minimally processed fat sources in your diet and don't fall for the fat lies.


www.biblelife.org/saturated_fat.htm
https://www.webmd.com/heart-disease/understanding-heart-disease-symptoms