Rob's web

Vitamine C

Vitamine C

Chemische naam: L-Ascorbinezuur of E300 (engels: Ascorbic Acid)
Molecuulformule: C6H8O6
Molecuul gewicht: 176,12 g/mol

Vitamine C is een wateroplosbaar vitamine. L-Ascorbinezuur heeft als redox systeem een taak bij de oxidatieve afbraakstofwisseling en wel bij de onverzadigde vetzuren (linoleenzuur). Vitaminen C bevordert ook de activiteit van de witte bloedlichaampjes en zorgt zo voor een betere genezing van infecties. Vitamine C wordt snel aangetast door zuurstof (bij warmte) en is een van de gevoeligste vitaminen. Vitamine C gebrek is mede de oorzaak van voorjaarsmoeheid.

De meeste dieren kunnen het zelf via de lever aanmaken maar de mens niet. Een tekort hieraan kan tot schade leiden aan je organen, huid, bloedvaten, bindweefsel etc. Dieren maken bij stress extra vitamine C in de lever aan als bescherming voor het lichaam, wij moeten daar op een andere manier voor zorgen. Sommige mensen gaan roken tegen de stress en onttrekken daardoor juist nog meer vitamine C (halve sinasappel per sigaret). Ga je dan niet dood aan de slechte stoffen in de rook dan ga je wel ten onder door het chronische tekort aan vitamine C. En dan helpt een extra sinasappeltje ook niet echt meer. De overheid adviseert ons slechts 60 mg per dag terwijl steeds meer wetenschappers spreken over 1000-4000 mg per dag. Een beetje huisdier heeft al gauw enkele grammen in zijn lichaam voorhanden.

Vitamine C is een bouwstof van collageen: basismateriaal van vaten en botten

Over het orthomoleculaire olifantengeweer L-ascorbinezuur valt een bibliotheek te vullen. Vitamine C is betrokken bij 325 processen in het menselijk lichaam, en daarmee een van de belangrijkste stoffen. Een essentiële stof zelfs, dat wil zeggen: het menselijk lichaam maakt zelf geen vitamine C aan, de stof moet dus van buitenaf komen - uit voeding of uit voedingsupplementen. Bij een gebrek aan vitamine C wordt het lichaam ziek, bij een geheel ontbreken ervan volgt de dood. Een orthomoleculaire dosis laat zich uitdrukken in grammen, niet in microgrammen. Beneden de 10 gram per dag is er bij volwassenen geen therapeutisch effect te verwachten! Soms is de benodigde dosis te hoog om door het maagdarmkanaal te kunnen worden verdragen, en moet de stof als natriumascorbaat intraveneus worden toegediend. Dat heeft de Amerikaanse arts Dr. Frederick Klenner zijn leven lang gedaan, telkens wanneer hij oog in oog stond met de meest uiteenlopende infectieziektes, vergiftigingen en insectenbeten. En altijd met succes. Zo ook rond 1940, toen hij de 60 patiëntjes van een polio-epidemie, van wie sommigen al verlammingsverschijnselen vertoonden, intraveneus megadoseringen vitamine C toediende en hen allemaal hielp te genezen - geheel en al zonder restverschijnselen.

Vitamine C zorgt ervoor dat een infectieziekte een natuurlijk verloop heeft, zonder de negatieve bij- of restverschijnselen, en met de opbrengst van een levenslange immuniteit.

Eigenschappen

Symptomen bij een tekort

Voorzichtig en giftigheid

Vitamine C kan nierstenen en jicht veroorzaken. Bij hoge doses hebben sommige mensen last van diaree en maagkrampen, hoewel dit vitamine zelfs bij zeer hoge doses niet schadelijk wordt geacht. Zeer grote doses vitaminen C doet het cholesterol gehalte in het bloed stijgen, waardoor de kans op het ontstaan van hartziekten groter wordt.

Dosering en natuurlijke bronnen

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C is 60 mg. Er is meer vitamine C nodig bij rokers (25 mg per sigaret), mensen met stress, mensen die antibiotica gebruiken, mensen die last hebben van een infectie, stevige drinkers of mensen die een ongeluk of een blessure hebben opgelopen. De maximale veilige dosis is vastgesteld op 1000 mg per dag.

Bronnen

L-Ascorbinezuur komt veel voor in vruchten, groene planten (bladgroenten), melk en lever. Acerola heeft de meeste vitamine C.

Vogelgriep en vitamine C

Vitamine C is in staat elke (virus-) infectie te genezen als het maar in een voldoende hoge dosering wordt ingenomen. En dan hebben we het niet over milligrammen zoals regulier vaak nog wordt gedacht. Het gaat dan om tientallen grammen, 10, 20, 30 , 40 of 50 gram per dag.

In feite dien je zoveel in te nemen totdat je er diarree van krijgt, dan heb je de ‘bowel tolerance dose’ bereikt. Als je dan iets minder inneemt gaat de diarree vanzelf weer over. Daarmee bestrijdt je niet alleen de griep, maar ook de ernstige complicaties zoals een longontsteking, keelontsteking, en zelfs de pijn neemt er door af. En laat je niet weerhouden door artsen of anderen die beweren dat je het teveel toch weer uitplast en het dus onzin is dat je zoveel inneemt. Dit soort praatjes zijn allang weerlegd. Elk regulier medicijn plas je uit en moet je steeds weer opnieuw innemen om een bepaalde concentratie in het bloed te bereiken. Dat geldt ook voor Vitamine C, je hebt een zekere overdruk in het bloed nodig om voldoende Vitamine C in de weefsels te krijgen.

Anderen beweren dat je van veel Vitamine C nierstenen zou krijgen, ook dat is allang weerlegd. Er is nog nooit een geval van beschreven in de medische litteratuur. Vitamine C is het meest veilige geneesmiddel dat er bestaat en heeft zelfs in doseringen van 200 gram per infuus geen bijwerkingen.