Rob's web

Silicium

Chemisch element Silicium (Si)
Atoomnummer 14.

Silicium is één van de belangrijkste mineralen. Een tekort beinvloedt onze gehele bindweefsel-structuur. Het bindweefsel is het fundament van het beendergestel, de bloedvaten, de spieren en de huid. Verder heeft silicium een belangrijke invloed op het herstellende vermogen van ons lichaam en ondersteunt het ons afweersysteem. Silicium komt normaal gesproken in grote hoeveelheden in de natuur voor maar door overbemesting, roofbouw zure regen wordt dit snel minder.

Het menselijk bloed bevat bijna 10 mg silicium per liter (een tiende van calcium). Het lichaam bevat ongeveer 7 g silicium, meer dan ijzer (3 tot 3,5 g), veel meer dan koper (100 tot 150 mg), en nog meer dan kobalt, nikkel, zink, etc.

Silicium is wel een spoorelement.

Eigenschappen

Symptomen bij een tekort

Onbekend, maar zwakke nagels, breekbare botten en haar en een slecht uitziende huid kunnen symptomen zijn.

Bronnen

Enkele belangrijke bronnen van silicium zijn onder andere: volkoren granen, citrusvruchten, hard drinkwater, asperges, kool, komkommer, sla, olijven, radijs, witte ui.

Dosering

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van dit mineraal is niet vastgesteld, maar we hebben per dag 20 tot 30 mg nodig. Men is van mening dat we ongeveer 200 mg via onze voeding binnen krijgen. Een voedingssupplement kan het beste ingenomen worden in de vorm van een multivitaminen- en mineralentablet; natuurlijke aanvullingen bevatten 400 mg.

Voorzichtig en giftigheid

Giftig wanneer het geïnhaleerd wordt. Silicium in onze voeding is waarschijnlijk niet giftig. Het kan bijdrage tot de vorming van nierstenen.