Rob's web

Aarding

Aarding is het geleidend ("galvanisch") verbinden van een object met aarde (als planeet bedoeld). Het resultaat van aarding is, dat het geaarde object daardoor een spanning krijgt van nul volt: de "elektrische aarde."

Algemeen

Voor een goed begrip van aarding dient men te begrijpen wat in de elektriciteitsleer onder aarde wordt verstaan. Daarnaast dient men het doel van de aarding voor ogen te hebben; gaat het om:

Incorrect gebruik van de term 'aarde'

Soms wordt bij voorwerpen die helemaal niet elektrisch verbonden zijn met de aarde, zoals auto's, vliegtuigen of draadloze toestellen, toch het begrip 'aarde' gebruikt. Hiermee wordt net als bij de echte aarde, een gemeenschappelijke referentiepotentiaal bedoeld voor alle elektrische systemen die zich op of in dat voorwerp bevinden. Meestal is dit de potentiaal van de behuizing of een ander groot elektrisch geleidend deel zoals het chassis. Dit is strikt gezien geen correcte benaming, en iedereen die bij het verlaten van een auto weleens een elektrische schok heeft gekregen, weet dat de potentiaal van de 'aarde' van de auto soms sterk kan verschillen van de potentiaal van de planeet aarde. Daarom wordt ook wel de term "massa" gebruikt, in plaats van "aarde".

Aardingssymbolen

Aarde
Aarde.

Chassis ground
Chassis aarding.

Signaal aarde
Signaal aarde.

Veiligheidsaarde

Een deugdelijke veiligheidsaarding bestaat uit een goed geleidende elektrische verbinding tussen aanraakbare metalen delen die bij een defect onder spanning kunnen komen te staan, en de aarde. Bij een isolatiedefect zal hierdoor een stroom door deze aardverbinding gaan lopen, en dat voorkomt dat de stroom door het lichaam van de gebruiker naar de aarde zou gaan vloeien. Bij een grote aardlekstroom zal een smeltveiligheid of installatieautomaat snel in werking treden en de spanning afschakelen, waarna er geen gevaar meer is te duchten. Als er sprake is van een kleine aardlekstroom, kleiner dan de nominale waarde van de smeltveiligheid of installatieautomaat, schakelt deze niet af. Er zal dan een stroom door de aarddraad blijven lopen, en dit voorkomt dat er op het voorwerp een gevaarlijke spanning komt te staan. Als in de installatie een aardlekschakelaar is opgenomen dan zal deze de lekstroom door de aarddraad signaleren en alsnog de stroomtoevoer afschakelen.

Aardverbinding

Aardpen
Aardpen van gegalvaniseerd staal met aansluitklem.

De aardverbinding bestaat doorgaans uit een aarddraad, die parallel aan de stroomvoerende draden loopt. Als deze is voorzien van isolatie, dan is die in Europa volgens afspraak geel/groen van kleur. Deze aardverbinding maakt door middel van een aardelektrode contact met de (elektrische) aarde. Dit gebeurt ook in de elektrische centrale. Zo staan alle individuele installaties via de aarde met elkaar in contact, en dat voorkomt dat er gevaarlijke spanningen kunnen optreden tussen verschillende installaties onderling.

Blank koper Geel/groen draad

Indien ongeïsoleerd aarddraad wordt gebruikt voor het aardings netwerk is deze vertind. Ook de aardlitze in grondkabel is vertind.

Aarddraad Grondkabel

Wordt er met buigzame litze draad gewerkt dan moet deze geïsoleerd zijn om rafelingen te voorkomen. Er moet dan wel een geschikte kabelschoen worden gebruikt.

Litze aarddraad

Vroeger deed hoofdzakelijk het ondergrondse waterleidingnet dienst als aardelektrode. Aarding via de waterleiding voldeed goed. Maar door de toepassing van steeds meer (niet-geleidende) kunststof waterleidingsbuizen is deze manier van aarding onbruikbaar geworden. Tegenwoordig gebruikt men doorgaans in de grond gedreven aardelektrodes van koper of zwaar verzinkt staal.

In flatgebouwen loopt de aarddraad vanaf de grondpen naar boven toe en alle woningen hebben een aftakking op deze draad.

Aardleiding aftakklem
Aftakklem om op een doorgaande aardleiding te gebruiken.

In stalen installatie kasten wordt de aarddraad op speciale klemmen aangesloten. Deze maken contact met de DIN-rail.

Aardklem voor omega DIN-rail
Aardklem voor omega DIN-rail

Aarding in de praktijk in België en Nederland

In Nederland en België werd tot juli 1997 in droge ruimten geen aarding toegepast. Sindsdien mogen (in Nederland) alleen maar wandcontactdozen worden geïnstalleerd die voorzien zijn van een aardcontact. Dit geldt voor nieuw aangelegde elektrische installaties, of bij een significante uitbreiding van een bestaande installatie. Bij deze laatste situatie betreft het doorgaans ingrijpende aanpassingen omdat combinaties van geaarde en ongeaarde wandcontactdozen in een ruimte niet zijn toegestaan volgens de NEN 1010. Dit betekent dat alle ongeaarde wandcontactdozen in de betreffende ruimte(s) vervangen dienen te worden door geaarde exemplaren, die aangesloten moeten zijn op de aardleiding.

Stopcontact E Stopcontact F
Links het Belgische en rechts het Nederlandse geaarde stopcontact.

De getoonde stekkers zijn geschikt voor beide stopcontacten en daardoor in het grootste deel van Europa bruikbaar. Uitgezonderd Denemarken, Zwitserland, Liechtenstein en italië welke wel de eurostekkers accepteren. Groot-Brittannië en Ierland hebben een geheel ander type stopcontact.

Aardingssystemen

Gebouwen kunnen op 3 verschillende manieren geaard worden:

De eerste letter geeft de relatie tussen het verdeelnet (bron) en de aarde; ofwel de wijze van aarding van de voedingsbron:

De tweede letter geeft de relatie tussen de elektrische installatie en de aarde; ofwel wijze van aarding van de metalen omhulsels van de apparatuur:

De eventuele derde of vierde letter bepalen de uitvoering van de nulleider en van de beschermingsgeleider (aarddraad).

Zwevend net

Zwevend net

TT aardingssysteem

TT aarding

TN aardingssystemen

TN-S aarding
TN-S aarding

TN-C aarding
TN-C aarding

TN-C-S aarding
TN-C-S aarding

PEN draad

De pen-draad is geel/groen met aan het einde een blauwe ring.

PEN draad

Ook komt het voor dat de draad blauw is en dan dient een geel/groene ring aan het einde te worden aangebracht.

Vergelijking

 TTITTN-STN-CTN-C-S
Earthfault loop impedanceHighHighestLowLowLow
RCD preferred?YesN/AOptionalNoOptional
Need earth electrode at site?YesYesNoNoOptional
PE conductor costLowLowHighestLeastHigh
Risk of broken neutralNoNoHighHighestHigh
SafetySafeLess SafeSafestLeast SafeSafe
Electromagnetic interferenceLeastLeastLowHighLow
Safety risksHigh loop impedance (step voltages)Double fault, overvoltageBroken neutralBroken neutralBroken neutral
AdvantagesSafe and reliableContinuity of operation, costSafestCostSafety and cost

Walvoeding

Als schepen hun stroom van de wal krijgen ontstaat er een probleem. Dit probleem is galvanische corrosie door potentiaal verschillen tussen scheepsaarde en wal aarde.

De oplossing is simpel. Scheid het scheepsnet van het walnet. Dit doen we met een scheidingstrafo.

Wal voeding

De secundaire van de trafo wordt aan een zijde geaard en deze ader wordt de scheepsnul en ook de trafokern wordt met scheepsaarde verbonden. We hebben nu een TN-S net.